Szőnyeggel kapcsolatos kérdések

Miből készül a szőnyeg?

Ha új szőnyeget vásárolsz van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartanod. Először is, hogy milyen alapanyagból készült.

A kész szőnyegek és padlószőnyegek alapanyaga többnyire PP (polipropilén) vagy PA (poliamid) szál. Mindkét száltípus a kőolaj finomítás során előállított szintetikus alapanyag. De különböző természetes anyagokból is készülnek szőnyegek.

Polipropilén (PP)
A nyers polipropilén szál nehezen színezhető, ezért anyagában színezve (pigmentálva) sajtolják, melynek során a képlékeny anyag felveszi a formázó prés alakját. Az egyik legjobb vegyszerállósággal rendelkező anyag. Savaknak, lúgoknak ellenáll, de oxidálószerekre érzékeny.
Gyúlékony, lassan, kormozó lánggal ég. Vegyszer és vízálló, könnyen tisztítható. A polipropilén szál hőszigetelő képessége jobb a gyapjúénál. Lakossági célra, kisebb irodákhoz használható.

Poliamid (PA)
Szintén extrudálással állítják elő, viszont szálképzés után is színezhető. A szál lúgállósága jó, gyenge ásványi és szerves savaknak ellenáll. Sztatikusan könnyen feltöltődik. A legjobb minőség, amely intézményi igénybevételekre alkalmas.

Polietilén (PE)
A polietilén a legszélesebb körben használt műanyag. Ebből a műanyagfajtából készül pl. a műanyag hordtása, gázvezeték, szerelvény, zsugorfólia, műanyag zacskó, kábel-szigetelés is.

Sisal
A szizál szőnyegek és padlószőnyegek az agave kaktuszféle növény rostjából készülnek. Érdekesség, hogy a mexikóiak híres italukat, a tequilát is ebből készítik. Kezdetben -rendkívüli szakítószilárdsága miatt- hajókötelet és zsineget gyártására használták, később a magasabb minőségű rostszálakból szőnyegeket is kezdtek készíteni. A gyártás során a szőnyeg alját egy latex bevonattal egyesítik, ami megnöveli a termék hangszigetelő és csúszásgátló képességét.
Igen keményebb anyagú, szerves rostjainak köszönhetően rendkívül ellenálló. A szálak képesek elnyelni a nedvességet és alapanyagának köszönhetően a forró nyári napokon szabályozhatja a szoba klímáját is. A szizál szőnyeg teljes mértékben kémiai anyag mentes. Por- és allergén mentes környezetet biztosít, hiszen nem vonzza a szennyeződést és a porszemcséket. Fokozottan tűzálló. Merev szálainak köszönhetően taszítja a szennyeződéseket, így kisebb a foltok kialakulásának veszélye.

Tengerifű
Ezeket a növényeket külön erre a célra termesztik. Puha, rugalmas, és igen ellenálló az erős foltokkal és szennyeződésekkel szemben. Kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik. A szizálhoz hasonlóan természetes klimatizáló hatással bír. Szálai viaszos bevonatuknak köszönhetően megvédi a szálakat a szennyeződésektől. Teljes mértékben kémiai anyag mentes, antisztatikus és antibakteriális hatású, a poratkák sem telepednek meg benne.
Nem nedvszívó, kemény szövött felületén egy viaszos réteg .

Kókusz
A kókusz szőnyegek a növény rostjaiból készülnek. Legnagyobb előnyük, hogy készítésük során nem használnak mesterséges színezőanyagot vagy vegyszer. Emellett antisztatikus hatásuk miatt a poratkák is kevésbé képesek megtelepedni bennük. A kókusz szőnyegek, rendkívül erősek és strapabíróak, kiválóan alkalmasak kültéri használatra is. Jól bírják a nedvességet és csúszásgátló képességük is jobb, mint a hagyományos szőnyegeké.

Gyapjú
A gyapjú jelentőségét példázza, hogy a hernyóselyem után a második legfontosabb állati eredetű alapanyaga a textiliparban. A gyapjú szőnyegek ideálisak az allergiában szenvedőknek, hiszen úgy működnek, mint egy természetes légtisztító. Elnyelik a nedvességet, mikor magas a páratartalom a szobában, majd amikor száraz levegő kerül a helyiségbe, akkor kipárologtatják magából. Kiváló hő- és hangszigetelő, valamint tűzálló anyag.

Pamut
A pamutot elsősorban a szőnyegszerkezet elkészítéséhez használják. Rendkívül nagy szilárdságot és hosszú élettartamot ad a szőnyegnek. Pamutot ritkán használnak a bolyhok kialakításához, mert a napi használathoz nem elég tartós.

Selyem
Selyemfonalat a selyemhernyó begubózott lárvájának bábjából állítják elő. Nagyon tartós és hajlékony szövőanyag. A selyemszőnyegek igen értékesek, mivel nagyon magas csomószám érhető el a selyemfonalakkal.

Bambusz
A bambusz sokoldalú felhasználhatósága már évezredek óta ismert. Rendkívül kemény és szívós növény, Teljesen ellenáll a nedvességnek és a párának amitől a bambusz szőnyeg kiválóan alkalmazható kül-és beltéren is.

Viscose – Viszkóz

Természetes (cellulóz) alapú mesterséges szálas anyag, melynek tulajdonságai közel állnak a természetes szálakéhoz.

  • nedvszívóak
  • légáteresztők
  • gyűrődésre hajlamosak 

Viszont szakítószilárdságuk nedves állapotban erősen csökken.

Milyen típusú szőnyegek léteznek?

Gyártási technikájuk alapján igen sokféle szőnyegfelületet különböztethetünk meg. Ez teszi sűrűvé, lazává, puhává vagy éppen keménnyé a szőnyeg flór felületét.

Tűzött szőnyeg
A jól gépesíthető, termelékeny előállításnak köszönhetően hamar teret hódított a padlószőnyeg gyártásban. Az alapszövet anyagai PE vagy PP rostszálak.
A díszítőhurkok anyagai gyapjú, viszkóz, vagy szintetikus szálak. Gyártásának lényege, hogy az előre leszőtt anyagba meghatározott flórmagasságban tű és hurkolókampó segítségével tűzik a szálat, amelyet a tűzés befejezése után, a kibomlás megakadályozására a hátoldalon ragasztással rögzítenek.
Ezután a rendeltetési céltól függően természetes vagy műszálas juta, illetve habalátétet ragasztanak a hátfelületre. A tűzés mélységének változtatásával puhább, komfortosabb vagy tömörebb felület állítható elő.

Hurkolt szőnyeg
A felülete zárt hurkolással készül. Rendkívül tartós, nagyon ellenálló és könnyen tisztítható. A felületen vágatlan hurkok látszanak. Az előre legyártott alaphoz a díszítő fonalakat egy tű húzza át és a hátoldalon külön fonalrendszer varrással rögzíti. Buklé típusú szőnyegek készülnek ezzel az eljárással. A hurkok felvágásával velúr felület is kialakítható.

Struktúr
Tömör, sűrű szövésű hurkolt szőnyeg típus. Nagy strapabírású helyiségekbe, irodákba, folyosóra, előterekbe, ideális.

Shaggy
Nagy szálmagasságú, nyírt hurkolással készülő különleges megjelenésű szőnyeg. Megjelenése és a szálak laza terjedelmes szerkezete miatt rendkívül magas komfortfokozatot biztosít. Hálószobába ideális.

Shaggy padlószőnyeg

Tűfilc
Ezt a szőnyegtípust a filchez hasonló módon készítik. A több színben előállított vékony szálakat megfelelő méretű darabkákra vágják, és összekeverik. Majd lazán mozgó szállítószalagra terítik. Az egymásra helyezett rétegek ilyenkor még vattaszerű állapotúak. Ezt követi a tűnemezelés, amelynek során, a futószalagon mozgó kelmét egymás mellett elhelyezkedő tűk segítségével tömörítik. A tűsor megfelelő beállításával bordázott felületű filc is készíthető. A hátfelületet a szálak rögzítése miatt ragasztóréteggel látják el, mely egyben meg is erősíti a szerkezetét.

Velúr szőnyeg
Kisebb, nyírt hurkolással és sűrű tűzéssel készülnek. Szálmagasságuk alacsonyabb. Egy speciális hőkezelés után a szálak legyezőszerűen szétnyílnak, amitől felületük jellemzően bársonyos tapintású lesz. A szál sűrűségétől és magasságától függően kiemelkedő komfortérzést biztosít használóinak, tapintása a legfinomabb bársonnyal is vetekedhet. Allergiások számára több típusa is ajánlott, mivel a szálsűrűségének köszönhetően a port már a felületén megköti így az nem jut be a szálak közé. Továbbá legtöbb típusa antibakteriális, impregnált és folttaszító, így tisztítása gyerekjáték.

Scroll szőnyeg
A csúcsnyírt (Scroll) típusú szőnyegek szálainak magassága változó, és felülről, egyedileg, gyárilag nyírtak. A szálak felületkezelt anyagúak. Változó szálmagasságuknak és az úgynevezett csúcsnyírt technológiának köszönhetően, különösen plasztikus hatásuk van.

Nyírt szőnyeg
A gyártás folyamán a gyártósorba beépített pengék azonnal elvágják a letűzött hurkokat. Ezután hőkezelés alá helyezik, ami megakadályozza, hogy a szálak szétnyíljanak.

Nyírt-hurkolt szőnyeg
A tűzött hurkokat csak a minta alapján meghatározott helyeken vágják el. A megmaradt hurkolás adja a szőnyeg mintázatát.

Kézi csomózott szőnyeg
Nem a hagyományos értelemben vett csomózásról van szó, hanem inkább hurkolásról. A szálakat fűzéssel, vagy más módon rögzítik a rendszerint impregnált, azaz vízálló alapszövetbe. Miután egy sor kész van, egy fésűvel (sulykolóval) keresztszálat ráütögetik a csomókra, hogy rögzítsék őket, a fonál végét pedig pengével levágják. Ezután a keresztszálat(vetőfonalat) áthajtják a szőnyeg teljes szélességén, és az oldalélek köré tekerik. Néhány sor elkészülte után a csomózott gyapjúszálakat egyenletesen megnyesik.

 

Szőtt szőnyeg
Szövőgépen készül. A mintázat a hátoldalon ellentétes színállásban pontosan megjelenik. Különböző vastagságú vetülékfonalak használatával
keresztirányú bordázottság is kialakítható. Variációs lehetőségeik sokfélék, de a mintahozás korlátozott. Alapanyaguk elsősorban növényi eredetűek.

Kézi hurkolt szőnyeg
A legismertebbek ebben a kategóriában a hagyományos keleti szőnyegek, melyek tulajdonságai nagyon jók, strapabíróak és könnyen tisztíthatóak.

Melyik szobába milyen szőnyeg illik?

Hálószoba
A csekély igénybevétel miatt a hálószobában szinte bármilyen szőnyeg használható. Jóleső érzés azonban egy puha szőnyegbe lépni, tehát kimondottan ebbe a helyiségbe valók a hosszú szálú shaggy szőnyegek.

Dolgozószoba
A dolgozószoba nem a legforgalmasabb helye a lakásnak, ezért nem támaszt különösebb feltételeket az ide helyezendő szőnyeggel szemben. Figyelembe véve azonban, hogy funkciójából adódóan az íróasztal környékén nagyobb igénybevételnek van kitéve, érdemes -ha nem is az egész szoba felületére- legalább a munkaterületre olyan szőnyeget tenni, amely jobban ellenáll a székek mozgatásának és a taposásnak. A poliamid (PA) például a nagyobb rugalmassága miatt jól tűri a görgős székeket. Persze ennek védelmére székalátétet is használhatsz ami megnöveli a szőnyeg választási lehetőséget.

Nappali
A nappaliba könnyen tisztítható, strapabíró  szőnyeg való, hiszen ebben a helyiségben tartózkodunk a legtöbbet itt van a legnagyobb forgalom ami megnövekedett igénybevételt jelent.

Gyerekszoba
A természetes szálból készült szőnyeg allergizálhat, ezért a szintetikus szálú szőnyegek alkalmasabbak gyerekszobába. Ugyanúgy az allergiások otthonába is minél alacsonyabb szálmagasságú szőnyegeket kell választani. A gyerekek figyelmetlenségük miatt ki vannak téve a csúszással összefüggő baleseteknek. Ennek megelőzésére ajánlatos a szőnyegek alá csúszásgátló alátétet fektetni.

Előszoba
Előszobába természetesen a szennyfogó szőnyeg vagy tekercses lábtörlő a legmegfelelőbb. Ezek általában szennytaszító anyagokból készülnek, és könnyen tisztíthatók.

Konyha
Ma már a konyhában és étkezőben sem idegen a szőnyeg elhelyezése. Léteznek ugyanis speciálisan erre a területre kifejlesztett konyhai szőnyegek. Ezek anyaga és szerkezeti kiképzése olyan, hogy ellenállnak a nedvességnek és a szennyeződéseknek, sőt ezeket megfogva megakadályozza a helyiség tovább szennyeződését. Tisztításuk pedig rendkívül egyszerű.

Fürdőszoba
Igen, hiszen a fürdőszobába is gyártanak szőnyeget, amelyek ellenállnak a vizes helyiségek okozta igénybevételeknek. Itt mist nem a szabható tekercsben árusított habszivacs kilépőkre gondolunk, bár ez is lehet megfelelő megoldás. Impozánsabb és tartósabb megoldás lehet egy kényeztetően puha Carese fürdőszobaszőnyeg.

Mire ügyeljek az új szőnyeg vásárlása után?

A szőnyeget semmilyen körülmények között nem szabad hajtogatva szállítani vagy tárolni! A hajtogatás a hátoldal anyagában károsodást okoz, és ez a felületen is meglátszik.

A szintetikus alapú szőnyegeknek 2-3 hétre van szükségük ahhoz, hogy a szálai tömörödjenek, filcelődjenek. Ezalatt előfordulhat a szálak hullása, de ez nem a szőnyeg hibájára utal. A természetes alapanyagú szőnyegeket csak 3 hónap után szabad porszívózni. A gyapjú fonal ugyanis sok elemi szálból áll össze és nem minden szál kötődik bele rögtön a csomóba. Ezeknek a szőnyegeknek több időre van szükség, hogy minden szál betömörödjön a lekötött szálak közé. Ebben az időszakban azonban nem szükséges kímélni a szőnyeget, sőt a szőnyegen való járással elősegíthetjük ezt a folyamatot.

Fontos, hogy a szőnyeget soha ne rázd ki, mert a súlyánál fogva a szegély leválhat és maradandóan károsodhat. Inkább használj porszívót, vagy egy rúdra átdobva porold ki, de előtte győződj meg róla a szőnyeg címkéjről, hogy ezzel nem károsítod-e.

Milyen kiegészítőket vásároljak a szőnyeghez?

Padlószőnyeghez magától értetődően szegélylécet és ha hő- vagy hangszigetelés szempontjából szükséges, szőnyegalátétet.
Kész szőnyeg esetén, ha azt csúszósabb felületen vagy gyerekszobában használod, csúszásgátló szőnyegalátétet.
Mindkét esetben szükség lehet még a helyiség funkciójából adódóan szőnyegvédő székalátétre. Ha azt szeretnéd, hogy szőnyeged minél hosszabb ideig megőrizze  eredeti, szép állapotát és színét, a megfelelő tisztítószerre is szükséged lesz.

Használható a szőnyegen görgős szék?

Igen. Mint azt a fentiekben már olvashattad vannak olyan szőnyegek, melyek jól bírják az ilyen igénybevételt. A poliamid anyagú vagy sűrű szövésű struktúr szőnyegek ilyenek. De minden szőnyeg megóvható a műanyag székalátét használatával.

Melyik szőnyeg töltődik fel elektrosztatikusan?

Nem a szőnyeg töltődik fel, hanem a szobában lévő személy. Ez persze nem azt jelenti, hogy a szőnyegen haladva folyton attól kell rettegni, hogy kisülések keletkeznek a lábad alatt. A szintetikus alapú szőnyegek anyagtulajdonságaik miatt statikus töltést gerjeszthetnek a rajtuk mozgó emberen. Ez azonban megfelelő öltözékkel és a levegő páratartalmának növelésével csökkenthető. A Heat-set eljárással kezelt szőnyegek antisztatikus hatással rendelkeznek. A természetes anyagokból készült szőnyegek nem okoznak statikus feltöltődést.

Hogyan tisztítsuk a szőnyeget?

Minden tisztítás alapja a módszeres porszívózás. Érdemes ezzel kezdeni a tisztítást. Ha a szőnyeg mérete megengedi felfordítva óvatosan ki is ütögetheted belőle a nagyobb szennyeződéseket. A tisztítószeres takarításnál azonban nagyon óvatosan járj el. Használatuk előtt mindenképpen olvasd el a csomagoláson lévő utasítást és ha mód van rá végezz egy próba tisztítást. A leghelyesebb azonban, ha már a vásárláskor utána érdeklődsz, hogy milyen szereket használhatsz a szőnyeg tisztítására.
Nagyobb szőnyegek és padlószőnyegek természetesen takarítógéppel is tisztíthatók, a tisztítószerek szigorú figyelembevételével.

Olvasd el tisztítási, ápolási tanácsainkat is!