Termékekkel kapcsolatos kérdések

Mi az az MDF?

Az MDF (Medium Density Fiberboard = Közepes sűrűségű farostlemez) azaz közepes tömörségű farostlemez alapanyaga erdei fenyő, nyár, tölgy, bükk és fafeldolgozói hulladék keveréke. Az alapanyaghoz 8-12%-nyi műgyantát kevernek majd a lapképzés során hőpréseléssel sima felületű táblákat gyártanak belőle.  Mint minden fából készült lemez, az MDF is vizet vesz fel a környezetéből, de a térfogata relatíve kis mértékben változik. Ha párás helyiségekben kerül felhasználásra, célszerű speciális (javított kötőanyag-tartalmú) MDF-lapot használni. Az MDF-lap minden szempontból értékesebb, mint a faforgácslap, hiszen szilárdsági mutatói jóval kedvezőbbek, felülete kiváló, szerkezete homogén, élei marassál jól megmunkálhatóak. Az MDF lakkozható, festhető, fólia, furnér jól ragasztható rá. A formaldehid-kibocsátása E1.

Mi az a HDF?

A HDF (High Density Fiberboard = Nagy sűrűségű farostlemez) azaz nagy tömörségű farostlemez elvben hasonló módon készül, mint az MDF csak a nagyobb tömörséget ebben az esetben más préselési technikával érik el. A nagyobb sűrűség révén elsősorban a nagyobb fizikai megterhelések elviselésére teszi alkalmassá. Kültérben való alkalmazásra önmagában mégsem javasolt.

 

Mi készül MDF / HDF lemezből?

Áruházaink árukínálatában elsősorban a laminált padlóknál és a falburkolatnál találkozhatsz ezzel a két anyaggal. Ezekből készül ugyanis ezeknek a burkolóanyagoknak a hordozórétege. Hogy milyen a laminát padló szerkezete, megtalálod a laminált padlóval kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó oldalunkon.

Mit jelent a Frise, Friese vagy Frizée?

A szőnyegek alapszálai különböző kezelések által speciális szálakká válnak. Ilyen folyamaton esnek át a Frizée szálak, aminek következtében csavart szálszerkezetet kap. Ettől válik a szőnyeg puha tapintásúvá.

Mit jelent a Heat-set?

Hő-rögzített polipropilén szőnyeg, amelyben a fonalak hőkezelésével puha rostokat képeznek. Ellenállóbbak a kopással szemben és taszítják foltokat. Ez a fajta szőnyeg antisztatikus hatású.

Mit jelent a BCF?

Hullámos, terjedelmesített szálakból készült szőnyeg amitől könnyű, de mégis dús megjelenést kap. Alacsony árkategóriás szőnyegek jellemzője.

Mit jelentenek az alábbi kifejezések?