Fa parketta választási tanácsok

Minden padlóburkolatnak megvan az előnye és a hátránya. A fa parketta a természetessége miatt egyedülálló esztétikai látványt és magas komfortérzetet nyújt. A fa parketta felületén nincs ismétlődő minta, mert minden lap (panel) egy valódi deszkából készül.

A fa parketta felületére jobban kell vigyázni, mint egy nagyobb kopásállóságú laminált padlóra, viszont a fa parketta felújítható, többször újracsiszolható és lakkozható ezáltal szinte örök életűvé válik.
Ha kész fa parkettát vásárolsz, akkor csak le kell rakni és azonnal használatba is veheted, mivel a felülete gyárilag kész felület, ezek a parketták és padlók nem igényelnek felületi utókezelést.

fa-parketta-valasztasi-tanacsok

Fa parketta választás előtt mindenképpen ügyelj a következőkre:

  1. Lerakás előtt a helyszínen két hétig pihentetni kell a fa parkettát, hogy a helyiség páratartalmát átvegye. Ha ez nem történik meg, lerakás után vetemedhet a burkolat.
  2. A tömör, vastagabb fa parketták nem használhatók padlófűtésnél, de vannak vékonyabb kialakítású fa parkettákat amiket már alkalmazhatunk padlófűtés esetén is. 14 mm-nél vékonyabb parketta javasolt és a zsugorodásra kevésbé hajlamos fafajtát célszerű választani. Fontos szempont még padlófűtésnél, hogy klikkes rendszerű legyen. padlóalátétnek pedig padlófűtésre alkalmasat válasszunk. Ebben munkatársaink segítenek a vásárláskor. A padlófűtés feltételeiről bővebb információt itt találsz. 
  3. Mindenképpen vedd figyelembe a parketta beépítési magasságát. A fa parketta vastagságához mindig add hozzá a parketta alá kerülő segédanyagok vastagságát is. Azaz, hogy az alátét lemezzel, fóliával együtt milyen vastag lesz a burkolás.

Szegélyléc
A fa parketta és a szegélyléc színkombinációja is fontos. Nagyobbnak tűnik a padlózat, ha a szegélyléc a parkettával azonos színű. És  kisebbnek érezzük a padlót ha a szegélyléc a falak színével egyezik.

Még néhány jó tanács:

Padlóburkolásakor vágási veszteség keletkezik, mert vannak olyan leesett darabok amiket már nem lehet felhasználni. Ezt is vedd figyelembe a fa parketta mennyiségének meghatározásánál. Mindig számolj kellő mennyiségű ráhagyással, ami a szoba formájától és méretétől függően 5-10% között lehet.

szükséged lesz párazáró fóliára is, amit az aljzatra kell teríteni. Annál is inkább, mert ennek használata általában feltétele a gyártói garanciáknak. Nem érdemes ezen spórolni, ráadásul az ára is elhanyagolható. A párazáró fóliára kell egy réteg padló alátét. Ennek a feladata a lépészaj csökkentse és hogy kiegyenlítse az aljzat egyenetlenségeit. Padlófűtés esetén kizárólag padlófűtésre alkalmas padló alátétet válassz!

Ügyelj rá, hogy megfelelő minősítéssel ellátott és garanciával rendelkező fa parkettát vásárolj.Inkább kerüld a barkács áruházakban kapható olcsónak, ismeretlen minőségű parkettákat. A megvásárolt parkettát pedig ajánlott megfelelő szakemberrel lerakatni! sok bosszúságot és problémát okozhat ha a megfelelő szakismeret nélkül kerül lerakásra az értékes fa parketta.

Ha már meg van, hogy milyen fa parkettát szeretnél, jöhet a feltérképezés.

fa-parketta-valasztasi-tanacsok

Végül ne feledd!

Készíts bevásárlólistát webkatalógusunk fa parketta választékából és nyomtasd ki. Így eladóinkkal együtt könnyebben megtalálhatod a megfelelő fa parkettát.