Fa parketta választási tanácsok

Minden padlóburkolatnak megvan az előnye és a hátránya. A fa parketta a természetessége miatt egyedülálló esztétikai látványt és magas komfortérzetet nyújt. A fa parketta felületén nincs ismétlődő minta, mert minden lap (panel) egy valódi deszkából készül.

A fa parketta felületére jobban kell vigyázni, mint egy nagyobb kopásállóságú laminált padlóra, viszont a fa parketta felújítható, többször újracsiszolható és lakkozható ezáltal szinte örök életűvé válik.
Ha kész fa parkettát vásárolsz, akkor csak le kell rakni és azonnal használatba is veheted, mivel a felülete gyárilag kész felület, ezek a parketták és padlók nem igényelnek felületi utókezelést.

Fa parketta választás előtt mindenképpen ügyelj a következőkre:

 1. Lerakás előtt a helyszínen két hétig pihentetni kell a fa parkettát, hogy a helyiség páratartalmát átvegye. Ha ez nem történik meg, lerakás után vetemedhet a burkolat.
 2. A tömör, vastagabb fa parketták nem használhatók padlófűtésnél, de vannak vékonyabb kialakítású fa parkettákat amiket már alkalmazhatunk padlófűtés esetén is. 14 mm-nél vékonyabb parketta javasolt és a zsugorodásra kevésbé hajlamos fafajtát célszerű választani. Fontos szempont még padlófűtésnél, hogy klikkes rendszerű legyen. padlóalátétnek pedig padlófűtésre alkalmasat válasszunk. Ebben munkatársaink segítenek a vásárláskor. A padlófűtés feltételeiről bővebb információt itt találsz. 
 3. Mindenképpen vedd figyelembe a parketta beépítési magasságát. A fa parketta vastagságához mindig add hozzá a parketta alá kerülő segédanyagok vastagságát is. Azaz, hogy az alátét lemezzel, fóliával együtt milyen vastag lesz a burkolás.
Arnyalat, tónus
Ha egy sötét szobát szeretnél világosabbá tenni, használj világos fa parkettát. A világos padlók visszaverik és szétszórják a fényt. Ez világosabbá teszi a helyiséget, ezen kívül tisztaságot és nyugalmat is tükröznek.
A sötét padló ideális választás, ha kontrasztos kialakításban gondolkozol.A sötét tónusú fa parketták tökéletesen kombinálhatók világos színekkel vagy egyéb sötét színű kiegészítővel. A fa parketta színe legalább két árnyalattal legyen világosabb vagy sötétebb, mint a bútoroké.
A falak legyenek melegek és semlegesek például a törtfehér világos árnyalatai. Ez kellemes kontrasztot eredményez a fa parkettával.
Igénybevétel
A különböző fafajták különböző keménységűek. A nagy igénybevételnek kitett helyeken célszerű keményebb fafajtát választani. Az alábbi táblázat összehasonlítja a különböző fafajták keménységét.

Fa fajtakg/mm2
Amerikai dió2,8
Amerikai cseresznye, Gőzölt bükk3,3
Tölgy, Kőris, Cser3,5
Akác, Kanadai juhar4,8
Merbau4,9
Wenge5,3
Doussie5,5
Jatoba6,5
Szerkezet

A Profi Padló által forgalmazott kész fa parketta szerkezete három részből áll. Alsó és középrétege fenyőfából, járófelülete kemény fafajokból készül. Ezek színválasztéka a helyiség hangulatához igazítható felületet eredményez. Színezésük szerint lehet

 • Anyagában, gőzöléssel színezett majd lakkozott fa parketta
 • Felület-pácolt majd lakkozott fa parketta

A gőzölt parketták előnye, hogy egy felújító csiszolás után is megtartják színüket, mivel teljes keresztmetszetükben színeződnek. Az olajozott felületű parkettákat gyárilag csak egy finom olajjal kezelik. Könnyen karbantarthatók, de kicsivel több ápolást igényelnek, mint a lakkozott felületű parketták, mert lerakás után az olajozást időnként meg kell ismételni.

Felületek
 • Természetes olajozás
  A fa parketta a gyártás utolsó fázisában finom olajjal kezelik.
 • Matt lakkozás
  Olyan hatást kelt, mintha a szalagparketta felületkezelés nélkül, nyers fából készült volna. Ellenállók és könnyen ápolhatók.
 • Selyemfényű lakkozás
  A selyemfényű lakkozás kiemeli a fa parketta mélységet és természetességet sugároz.
 • Pácolt felület
  A pácolt felület kiemeli a fa parketta színét vagy éppen új színnel látja el. A pácolás a fehértől a feketéig erőteljesebbé teszi a természetes színtónusokat vagy éppen új szín elérésére szolgál.

Szegélyléc
A fa parketta és a szegélyléc színkombinációja is fontos. Nagyobbnak tűnik a padlózat, ha a szegélyléc a parkettával azonos színű. És  kisebbnek érezzük a padlót ha a szegélyléc a falak színével egyezik.

Sávozás

A fa parketta sávozása azt jelenti, hogy egy lap (panel) hány lamella sorból áll.

Még néhány jó tanács:

Padlóburkolásakor vágási veszteség keletkezik, mert vannak olyan leesett darabok amiket már nem lehet felhasználni. Ezt is vedd figyelembe a fa parketta mennyiségének meghatározásánál. Mindig számolj kellő mennyiségű ráhagyással, ami a szoba formájától és méretétől függően 5-10% között lehet.

szükséged lesz párazáró fóliára is, amit az aljzatra kell teríteni. Annál is inkább, mert ennek használata általában feltétele a gyártói garanciáknak. Nem érdemes ezen spórolni, ráadásul az ára is elhanyagolható. A párazáró fóliára kell egy réteg padló alátét. Ennek a feladata a lépészaj csökkentse és hogy kiegyenlítse az aljzat egyenetlenségeit. Padlófűtés esetén kizárólag padlófűtésre alkalmas padló alátétet válassz!

Ügyelj rá, hogy megfelelő minősítéssel ellátott és garanciával rendelkező fa parkettát vásárolj.Inkább kerüld a barkács áruházakban kapható olcsónak, ismeretlen minőségű parkettákat. A megvásárolt parkettát pedig ajánlott megfelelő szakemberrel lerakatni! sok bosszúságot és problémát okozhat ha a megfelelő szakismeret nélkül kerül lerakásra az értékes fa parketta.

Ha már meg van, hogy milyen fa parkettát szeretnél, jöhet a feltérképezés.

A helyiség felmérése
Fa parketta vásárlás előtt győződj meg róla, hogy a helyiség falai párhuzamosak-e. Nem árt a sarkokat is ellenőrizni, hogy valóban derékszögűek-e.”Térképezz fel” minden beugrót, szabálytalanságot, mert akár egy centiméter eltérés is elég, hogy a laminált padló ne illeszkedjen pontosan.
A végleges eredményhez feltétlenül adj hozzá minimum 5%-ot, de ha szabálytalanságot tapasztaltál az alaprajzban akár 10%-ot is.
Vázlat készítés
A mérések alapján egy kockás lapra készíts vázlatot a helyiség alaprajzáról. Ezzel segíthetsz kollégáinknak, hogy a leggazdaságosabban számíthassák ki a fa parketta mennyiségét.

Végül ne feledd!

Készíts bevásárlólistát webkatalógusunk fa parketta választékából és nyomtasd ki. Így eladóinkkal együtt könnyebben megtalálhatod a megfelelő fa parkettát.