Padlóburkolási tanácsok padlófűtés esetén

Fa parketta és padlófűtés együttes alkalmazása

A padlófűtés és a fa padlóburkolat összeegyeztethető egymással. Azonban a tervezéskor és a kivitelezéskor figyelembe kell venni, hogy fa parketta kerül a felületre. Ügyelni kell arra, hogy minden fa alapú padlóburkolat valamilyen szinten hőszigetelő. Ezért 15 mm-nél vastagabb és rossz hővezető képességű lágylombosok és fenyők alkalmazása nem ajánlott. A fűtött padlófelület burkolható fa parkettával. A betonesztrichből kiáramló hő nem teszi tönkre a parkettát.

 

Ahhoz, hogy a parketta felületi hőmérsékletének eloszlása kedvezőbb legyen a fűtőcsövek közti távolság nem haladja meg a 150 mm-t. Fűtőcsöveknek a teljes burkolt felület alatt végig kell futniuk.

A fűtési szezonban kérjük fordítson fokozott figyelmet a természetes faparkettával burkolt helyiségek megfelelő légnedvességének biztosítására, mely különböző párásító eszközökkel oldható meg. Az alacsony, 50 % alatti légnedvesség a faanyag káros kiszáradásához vezet.
Ennek következtében az egyes elemek, illetve a lamellák között rések keletkeznek. Súlyosabb esetben az egyes lamellák felválása is előfordulhat. Az alacsony légnedvesség káros az egészségre is.