Padlóburkolási tanácsok padlófűtés esetén

A padlófűtés és a fa padlóburkolat összeegyeztethető egymással. Azonban a tervezéskor és a kivitelezéskor figyelembe kell venni, hogy fa parketta kerül a felületre. Ügyelni kell arra, hogy minden fa alapú padlóburkolat valamilyen szinten hőszigetelő. 

A fűtött padlófelület burkolható laminált padlóval, PVC burkolattal és fa parkettával is. A betonesztrichből kiáramló hő nem teszi tönkre a padlóburkolatot.

pp-termekinfo-padlofutes-f
Szőnyeg és padlószőnyeg ápolás, tisztítás

Kezdő lépések

Ahhoz, hogy a parketta felületi hőmérsékletének eloszlása kedvezőbb legyen a fűtőcsövek közti távolság nem haladja meg a 150 mm-t. Fűtőcsöveknek a teljes burkolt felület alatt végig kell futniuk.

  • A beton és a parketta közé nem kerülhet fólia vagy szigetelőfilc.
  • A felhasznált segédanyagoknak hőállónak és öregedésre érzéketlennek kell lennie.
  • Ahhoz, hogy a parketta felületi hőmérsékletének eloszlása kedvezőbb legyen a fűtőcsövek közti távolság nem haladja meg a 150 mm-t.
  • Fűtőcsöveknek a teljes burkolt felület alatt végig kell futniuk.
  • A fűtés vízhőmérséklete nem lépheti túl az 50 °C -t.
  • A parketta felületi hőmérséklete nem lépheti túl a 28 °C -t.
  • Az beton minimális vastagsága a fűtőcsövek felett nem lehet 45 mm-nél kevesebb. A legoptimálisabb 60 mm.
   Parketta lerakására alkalmas állapot a 18 °C betonhőmérséklet (25 °C előremenő vízhőmérséklet) és a 65 % alatti légnedvesség.
Szőnyeg és padlószőnyeg ápolás, tisztítás

Kivitelezés

Betonra történő parkettázás esetén az esztric nedvességtartalma nem haladhatja meg a 1,8 %-ot, a lerakott parketta nedvességtartalma pedig a 7-8%-ot.  A beton felfűtését a betonkötés befejeződése után szabad csak megkezdeni.

  • A felfűtést legalább 50 °C -on illetve a tervező által megengedett max. értéken kell végezni.
  • A fűtés bekapcsolása után a víz hőmérséklete naponta 10 °C -al emelhető. A felfűtés és a lehűtés mindig fokozatosan menjen végbe, így elkerülhetők az esetleges feszültségek. Az 5 napos fokozatos átmenetet mindig be kell tartani.
  • A kiszárított esztrich rétegre önterülő aljzatkiegyenlítőt kell felhordani. Ennek kiszárítása után teljesen sík és így jó hőátadást biztosító felületet kapunk.
   A leragasztás egyértelműen csökkenti a betonesztrichen és a parkettán kialakuló hőhídat. Leragasztás esetén oldószeres poli-uretán ragasztótkell használni.
  • A fal és az esztrich ill. a fal és a parketta között és az 50 m2-nél nagyobb helyiségekben középen tágulási hézagot kell hagyni.
Szőnyeg és padlószőnyeg ápolás, tisztítás

Használat

A parkettázott padlófűtéses  helység relatív páratartalma nem csökkenhet 50 % alá. Száraz levegő kialakulásakor mesterségesen pótolni kell a hiányzó légnedvességet.
A takarításnál a bő vizes felmosást kerülni kell, mert ezek a rendszerek érzékenyebbek mindennemű nedvességváltozásra.