A szoba pompája

A világítás nagy segítséget nyújt a szobák stílusának kialakításában, ezért már a berendezés tervezésénél gondolj arra, hogy milyen megoldásokat szeretnél alkalmazni.
Egyszerűbb első lépésként a világítás kialakításával kezdeni, mint utólag vesződni a drótok elrejtésével és a kapcsolók felszerelésével. Ne spórolj ezen a fontos részleten és a szoba pompázik majd.

kenyelmes-otthon-a-szoba-pompaja-1

A megvilágítás nagyban függ az adott helyiség funkciójától. De általában a szobáknak többféle szerepük is van, ezért fontos, hogy különböző típusú lámpákat alkalmazz, hogy minden tevékenységhez megfelelő fény legyen. A világítással a szoba különleges részleteire is ráirányíthatod a figyelmet, vagy sötétben hagyva egyes részeket, el is rejtheted azokat.
A különleges tárgyaidat a polcokon vagy a képeket a falon a közelébe helyezett lámpával hangsúlyozhatod ki. A lámpa helyzetének változtatásával átalakulnak a fényviszonyok, úgyhogy nyugodtan kísérletezz, míg meg nem találod a fény és az árnyék legkellemesebb kombinációját.

A fentiekből kiderül, hogy a világításnak három típusa van: általános világítás, helyi megvilágítás és hangsúlyvilágítás.

  • A tökéletes összhatás érdekében mindháromnak jelen kell lennie a szobában. Az általános világítás az egész szobát megvilágítja. Ez a világítás alaptípusa, és minden tervezésnek ez az alapja.
  • A helyi megvilágítás egy-egy kisebb területet világít meg. Erre például az íróasztalnál, a sminkelésnél vagy a főzésnél van szerepe. A lényege, hogy elég fényt nyújtson az adott tevékenységhez.
  • A hangsúlyvilágításról sajnos gyakran megfeledkezünk, pedig ez hozza ki igazán a szoba rejtett szépségeit megvilágítva egy-egy tárgyat, bútort vagy a szoba egy adott területét.

kenyelmes-otthon-a-szoba-pompaja-2

Hiába dolgoztál azonban egy kellemes lakásbelső kialakításával, ha a világításra nem fordítottál elég figyelmet.