Aktív zónák – A konyha (1. rész)

aktiv zonak a konyha 3

Ha rákérdeznénk, hogy a lakás melyik részében töltik az emberek az idejük nagy részét, minden bizonnyal 50-50 százalékos lenne a megoszlás a nappali és a konyha (étkező) között. Nem csoda, hiszen a konyha egy barátságos hely, ahol mindenki találkozik. Ez a lakás központja. Itt tud a család együtt lenni a reggelinél és akkor is, amikor készül az ebéd vagy a vacsora. Nem véletlen, hogy manapság a konyha, az étkező és a nappali egyetlen aktív zónává olvadt össze. Így egyetlen közös térben lehetünk mindnyájan akkor is, ha a család egyik tagja a nappaliban pihen, anyu főz, a gyermek pedig a padlón játszik.

Az így kialakított és jól berendezett amerikai stílusú terek olyan funkcionálisan olvadnak egybe, hogy a gyerekek is itt tanulnak, itt ül össze a család, itt jönnek össze a barátok és a legkisebbek is élvezik a családi élet örömeit. A multifunkcionális terek előnyei nyilvánvalóak: egyszerre ad helyet a főzésnek, az étkezésnek (a tanulásnak) és a pihenésnek. Itt egymáshoz lehet igazítani, ha mindenki mást szeretne csinálni. A kicsik játszanak, a felnőttek főznek, vagy beszélgetnek és közben a lecke is elkészül.

A konyha tervezésénél a kötetlen tér legyen a mérvadó, ne az járjon az eszedbe, hogy a konyhabútort és az asztalt a helyiség végeibe állítod. Egy egybefüggő szekrénysor pedig helyet adhat nem csak az edényeknek és a konyhai eszközöknek, de de a játékoknak és a könyveknek is.

A főzés helyének kialakításánál gondolj a gyerekekre is, akik szívesen segédkeznek az ételek elkészítésében, a nagyobbak pedig szeretnek egyszerű ételeket egyedül elkészíteni.

A főzés után bizony elkerülhetetlen a rendetlenség, így arra is gondolnod kell, hogyan tedd láthatatlanná a konyhai káoszt, legalábbis amíg el nem takarítod a romokat. Megoldás lehet az egyik oldalán magasított asztal vagy pult. Esetleg egy mozgatható térelválasztó megoldás. De gondolhatsz erre már a konyha kialakításának kezdetén és egy meghagyott fal darabbal kezelheted is ezt a problémát.

pp-aktiv-zona-konyha2 (3)