Aktív zónák – A konyha (2. rész)

pp-aktiv-zona-konyha2 (1)

Tedd színessé a konyhádat is.

A szín nem csak megteremti a jó hangulatot de a színárnyalatok segítségével a nagy területet zónákra is oszthatsz. Ha a nagyon letisztult fehéret és rozsdamentes acélt összeállítást kedveled, szerezz be színes kiegészítőket. De egy mosható konyhai szőnyeg is stílust és színt tud varázsolni a konyhádba.

Ne spórolj a munkapad minőségén, hiszen ez az aminek a legtöbbet kell kibírnia. Mivel a konyhapadló a lakás legforgalmasabb része, keménynek kell lennie. A kő és a festett beton egyaránt tartós, de hasonló hatást érhetünk el a magas kopásállóságú PVC padlókkal is. Ezek ráadásul már élethű fa, csempe, járólap vagy akár parafa mintával is kaphatók.

Hasznos a nagy tárolóhely is a családi konyhában. Az alapvető konyhaeszközöknek, fazekaknak, sütőformáknak, tárolóedényeknek, gépeknek. A legtöbbször a mély fiókok hasznosabbnak bizonyulnak, mint a konyhaszekrény. Az étkészletnek is helyet kell találni valahol. A klasszikus konyhák stílusához Jól illik pl. egy viharvert fakredenc, a modernebb lakásokban pedig minden belefér egy plafonig érő szekrénybe.

A közös étkezésekhez kell egy olyan asztal is, ahol mindenki elfér. Egy olyan nagy étkező asztal, ami helyet adhat a leckeírásnak, a kézimunkázásnak és a mindennapos papírmunkának is. Ezért kemény felületű asztallapot válasszunk, így nem kell mindig asztalterítővel védeni. A tömör fa vagy a rétegelt lemez a tökéletes megoldás. A rozsdamentes acél vagy a horgany viszont meglehetősen hideg tud lenni, ami terítő nélkül nem igazán kellemes.

A többfunkciós helyiségekben gondosan tervezd meg a világítást. A főzés és a játék helyén, erős, felülről jövő fényre van szükség.Az étkezősarokba inkább dekoratív függőlámpa illik, lehetőleg több égővel, vagy szabályozható kapcsolóval, hogy be tudjuk állítani a megfelelő fényt egy hangulatos vacsorához, de a leckeíráshoz is.

pp-aktiv-zona-konyha2 (1)

Ha van elég hely, alakíts ki egy kényelmes sarkot a konyhában – még akkor is, ha van külön nappalid. Egy kis, kétszemélyes kanapé, egy felújított vizespad nem sok helyet foglal. Itt nem csak megpihenhetsz főzés közben, de hangulatos hely pl. a reggeli kávéhoz vagy az újság olvasáshoz is.

Egy többfunkciós tér, csak akkor működik tökéletesen, ha a szervezés is pontos. Legyen hely az iskolai tevékenységeknek és rajzoknak egy nagy parafa- vagy egy mágneses táblán. De szükséges egy olyan tábla is, ahová felírhatod a telefonszámokat és a bevásárlólistát. És persze ne feledkezz meg az óráról sem, így a gyerekek nem késhetnek el az iskolából, és időben ágyba lehet őket vezényelni.