Aktív zónák – A közös nappali

aktiv-zonak-a-kozos-nappali-4

Még ha a család hétköznapi tevékenységeinek nagy része a konyhában zajlik is, jó dolog, ha van külön nappalink. A legjobb családi nappalikban a rugalmas bútorozás segít elhelyezni több személyt ünnepnapokon és különleges alkalmakkor, ugyanakkor elég otthonosak egy vasárnap délutánhoz is.
Ne tiltsd ki a nappaliból a család legkisebb tagjait sem. Ha kisgyermek van a családban válassz inkább olyan berendezést, amit mindenki élvez, és nem kell aggódnod a foltok miatt. Bolyhos takarókat, puha szőnyegeket meleg és kellemes tapintású anyagokat vásárolj.

Nézd meg jól a mostani nappalidat. Elhelyezkedése összhangban van a család összetételével és életvitelével?
Kisgyermekek esetében például igazi áldás, ha közel van a konyhához, így nyomon lehet követni, ki miben sántikál.
Elég jól kihasználod a teret? Sok családban nagyon hivatalos a nappali szoba, ezért mindenki messze elkerüli.

Ha nálad is így van, gondolkozz el, nem túl sötét-e, nem túl nagy-e vagy nem túl hideg-e? Gyakran, ha a szobák helyet cserélnek kihasználtabbá válik a lakás minden helyisége. Egy sötétebb helyiségből talán jobb mozi szoba lenne, míg egy napos földszinti szoba talán jobban megállná a helyét nappaliként.

A tervezés, átalakítás része, hogy átgondold ki hogyan fogja használni a nappalit, hányan gyűlnek majd össze egy hétköznap, és mit fognak itt csinálni. Valószínűleg tévénézésre és családi játékokra is sor kerül majd itt. A nagyobb gyerekeket is bevonhatod a tervezésbe. Kérdezd meg őket, hogyan használnák a szobát. Ezeknek megfelelően alakítsd ki a nappalit. A hosszú vagy keskeny nappalikat érdemes megosztani egy társasági részre és egy olvasósarokra. Ezt megoldhatod dupla ajtóval, térelválasztó polcrendszerrel, vagy egyszerűen csak lapfüggönnyel.

aktiv-zonak-a-kozos-nappali-4

A berendezésnél a fő szempont, hogy mi a szoba természetes központja? Ha a tévé, eszerint rendezd el a bútorokat. A tévét egy állványon, helyezd középre. Ha sokat használod, ne rejtsd el egy szekrényben. A kandalló szintén nagyszerű középpont. Egy igazi kandalló csodálatos élmény télen. De még egy elektromos változat is nagyszerű hangulatot képes teremteni, és semmi sem kelt otthonosabb érzést, mint összegyűlni a tűz körül.

Ami a falakat illeti, pihentető, barátságos színekre törekedj, ami a felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt tetszik. A festett falakat könnyű felújítani, a mintás tapéták és domború felületek pedig jól elrejtik a kéznyomokat. A gyerekeket miatt a padló legyen puha. A praktikus laminált padlót viszont ezért nem kell lecserélni, elég rá egy megfelelő méretű szőnyeg is. Ezt összejövetelek esetén akár fel is lehet tekerni, és máris könnyebb lesz a takarítás.

aktiv-zonak-a-kozos-nappali-2

Ha nappali, fontos, hogy a család minden tagjának jusson egy kényelmes hely. Ha még kicsik a gyerekek, legjobb választás egy kanapé, ahol összebújhatnak a szülőkkel. A gyerekek imádják a vicces, változatos ülőhelyeket a babzsákot vagy a puffot is. A nagyobbak jobban szeretik a foteleket. A kamaszok – és a fáradt felnőttek – pedig remekül érzik magukat egy heverőn.

Ahol lehetséges, olyan bútort válassz ami több funkciót is ki tud elégíteni így helyet takaríthatsz meg. Egy nagy dohányzóasztal hasznos a sok csésze miatt és lehet rajta társasjátékot játszani, de legyen egy alsó polcos része, ahol elférnek az újságok, könyvek. Egy komód tetején lehetnek dísztárgyak, és elfér bennük a családi fotóalbum gyűjtemény.

Minden nappaliba kellenek tárolóhelyek. Légy előrelátó és olyan szekrényeket válassz, amelyek ajtói elrejtik a rendetlenséget. A könyvek nem hiányozhatnak a nappaliból, ösztönzik a gyerekeket, és közvetlen hangulatot teremtenek. A gyerekkönyveket az alsó polcokra tedd, hogy a kicsik könnyen elérhessék őket.