Alakítsd ki a saját stílusod

alakitsd-ki-sajat-stilusod-27

Sétálj végig a lakásodon. Állj meg minden helyiségben és gondold át, mit hová helyezhetnél. Mérd fel a helyeket. Lehet, hogy valaminek jobb helye lenne a nappaliban, mint például az étkezőben. Vess egy pillantást a padlóra, hogyan tudnád elhelyezni a szőnyeget úgy, hogy teljes pompájában érvényesüljön. Van-e a lakásban olyan falfelület, ami megfelel egy festmény vagy egy nagyobb tükör számára? Nem biztos, hogy azt a helyet egy szekrénnyel vagy könyvespolccal kellene eltakarni. Mennyi természetes fény jut az egyes szobákba a különböző nap- és évszakokban? Be kell-e ruháznod kiegészítő megvilágításba?

Lehetsz minimalista, modernista vagy konzervatív, a lényeg hogy bizonyos elvárásoknak teljesülniük kell, mikor saját stílusodat alakítod ki. Úgy válogasd össze a burkolatokat, textíliákat és kiegészítőket, hogy azok egységes hangulatot mutassanak.

A fentieket végiggondolva meglásd kezdenek kikristályosodni majd az elképzeléseid. Most már neki láthatsz a kivitelezésnek. De mielőtt elkezdenéd, gondold át: Jól fog-e mutatni a kialakított stílus az adott térben? Szükség van-e szerkezeti átalakításokra? Hány évet tervezel a lakásban tölteni? Ha rátalálsz saját stílusodra, és minden részlet a helyére kerül, évekig elégedett leszel az otthonoddal.

Gondold végig, milyen helyekre jársz szívesen

Az előkelő szállodákhoz vonzódsz-e, vagy inkább egy meghitt vidéki panzióban töltöd szívesen a szabadságodat. A tökéletes lakásbelső kialakításához idézz fel egy inspiráló hangulatképet az ideális otthonodról. A zenei ízlés is segíthet. Ha például rajongsz a 80-as, 90-es évek zenéjéért, alakíts ki egy retro-életérzést a lakásodban. A kertészkedés a hobbid? Vásárolj virágos képeket, ezek megadják a stílus alap-koncepcióját. Tetszik egy másik ország vagy kultúra? Szerezz be jellegzetes tárgyakat kiegészítőket.

kenyelmes-otthon-alakitsd-ki-sajat-stilusod (2)

Készíts listát a szükséges dologról

Bútorok, textíliák, padló, ablakok, világítás és kiegészítők. Ezután számold ki, hogy körülbelül mennyit kell költened az egyes kategóriákra. Ha spórolnod kell, húzz ki például egy széket vagy falikart. Próbáld meg elképzelni, hogy a felvázolt dolgok közül mi az ami a legkevésbé befolyásolja a megtervezett stílust. Csak akkor láss neki az átalakításhoz, ha biztos vagy benne, hogy a kiadásokkal járó átalakításokat fedezni tudod. A “Majd a következő hónapban megveszem, ami most lemaradt.” opció általában nem működik.

kenyelmes-otthon-alakitsd-ki-sajat-stilusod (1)