Alakítsd ki a saját stílusod

kenyelmes-otthon-alakitsd-ki-sajat-stilusod (7)

  • Sétálj végig a lakásodon. Állj meg minden helyiségben és gondold át, mit hová helyezhetnél.
  • Mérd fel a helyeket. Lehet, hogy valaminek jobb helye lenne a nappaliban, mint például az étkezőben.
  • Vess egy pillantást a padlóra, hogyan tudnád elhelyezni a szőnyeget úgy, hogy teljes pompájában érvényesüljön.
  • Van-e a lakásban olyan falfelület, ami megfelel egy festmény vagy egy nagyobb tükör számára? Nem biztos, hogy azt a helyet egy szekrénnyel vagy könyvespolccal kellene eltakarni.
  • Mennyi természetes fény jut az egyes szobákba a különböző nap- és évszakokban? Be kell-e ruháznod kiegészítő megvilágításba?

kenyelmes-otthon-alakitsd-ki-sajat-stilusod (12)

Lehetsz minimalista, modernista vagy konzervatív, a lényeg hogy bizonyos elvárásoknak teljesülniük kell, mikor saját stílusodat alakítod ki. Úgy válogasd össze a burkolatokat, textíliákat és kiegészítőket, hogy azok egységes hangulatot mutassanak.

De milyen is a stílusod valójában?

Gondold végig, milyen helyekre jársz szívesen.

Az előkelő szállodákhoz vonzódsz-e, vagy inkább egy meghitt vidéki panzióban töltöd szívesen a szabadságodat. A tökéletes lakásbelső kialakításához idézz fel egy inspiráló hangulatképet az ideális otthonodról. A zenei ízlés is segíthet. Ha például rajongsz a 80-as, 90-es évek zenéjéért, alakíts ki egy retro-életérzést a lakásodban. A kertészkedés a hobbid? Vásárolj virágos képeket, ezek megadják a stílus alap-koncepcióját. Tetszik egy másik ország vagy kultúra? Szerezz be jellegzetes tárgyakat kiegészítőket.

Készíts listát a szükséges dologról:

Bútorok, textíliák, padló, ablakok, világítás és kiegészítők. Ezután számold ki, hogy körülbelül mennyit kell költened az egyes kategóriákra. Ha spórolnod kell, húzz ki például egy széket vagy falikart. Próbáld meg elképzelni, hogy a felvázolt dolgok közül mi az ami a legkevésbé befolyásolja a megtervezett stílust. Csak akkor láss neki az átalakításhoz, ha biztos vagy benne, hogy a kiadásokkal járó átalakításokat fedezni tudod. A “Majd a következő hónapban megveszem, ami most lemaradt.” opció általában nem működik.

kenyelmes-otthon-alakitsd-ki-sajat-stilusod (2)

A fentieket végiggondolva meglásd kezdenek kikristályosodni majd az elképzeléseid. Most már neki láthatsz a kivitelezésnek. De mielőtt elkezdenéd, gondold át:

  • Jól fog-e mutatni a kialakított stílus az adott térben?
  • Szükség van-e szerkezeti átalakításokra?
  • Hány évet tervezel a lakásban tölteni?

Ha rátalálsz saját stílusodra, és minden részlet a helyére kerül, évekig elégedett leszel az otthonoddal.

kenyelmes-otthon-alakitsd-ki-sajat-stilusod (1)