Első és utolsó – az előszoba

kenyelmes-otthon-eloszoba (1)

Gondold csak végig, egy nap hányszor fordulsz meg az előszobában! Itt mész keresztül a konyha felé vagy a fürdőszobába. Többnyire itt haladsz át egyik helyiségből a másikba. Kapiskálod?
Mivel a lakásba belépve rögtön itt találjuk magunkat -és egyébként is gyakran haladunk át rajta- több időt töltünk az előszobában, mint gondolnád. Részesítsd tehát legalább annyi figyelemben, mint a többi szobát.
Ha elég időt fordítasz előszobád kialakítására, az otthonod mindig meleg szívvel fogad majd, mikor hazatérsz.

Észrevetted, hogy mennyire keveset törődünk az előszobánkkal ahhoz képest, hogy ez az a helyiség, ahova hazaérve először belépsz, a lakást elhagyva pedig utoljára látsz? Ne zsúfold tele az előszobát, de ha egy széket vagy egy padot helyezel a falhoz, a belépés után egyből kényelembe helyezheted magad. Van hova letenni a csomagokat, táskát, amíg leveted a kabátot és a cipőt is kényelmesebb ülve fel-le venni.

Szinte biztos, hogy az előszobából több más helyiség is nyílik, ezért fontos, hogy olyan színt használj, ami nem üt el a szomszédos szobáktól. (Erről előző bejegyzésünkben már írtunk.) A nagy üres falfelületekre akassz képeket, tükröt. Vannak olyan területek, amelyeket tárolásra vagy egyéb célokra használhatunk. Például az ajtó feletti rész, vagy a lépcső alatti beugró. Ha odafigyelünk ezekre a részletekre, akkor könnyedén javíthatunk az előszoba kinézetén és kihasználtságán.
Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az előszoba legfontosabb öltözéke a padlóburkolat. Ami általában, járólap, PVC vagy laminált padló. Könnyen egyénire varázsolhatod ezt a felület futószőnyeggel. De ha éppen nincs elég keret futószőnyeget vásárolni egy nagyobb méretű szép lábtörlő is megteszi a hatást.

kenyelmes-otthon-eloszoba (7)

Legyenek hasznos kiegészítők

Természetesen nem maradhatnak el a fogasok, a lábtörlő, egy kisebb fali asztal, vagy szekrényke, amire a postát ledobhatod, és esetleg egy esernyőtartó sem. És persze egy jókora tükör.

Legyen megfelelő megvilágítás

Ha sötét az előszoba, gondold át, hogy a tömör bejárati ajtót ne cseréld-e ki üvegablakosra. Ha van lépcső, gondosan tervezd meg. Az alján és tetején is legyen villanykapcsoló.