Feng Shui a lakberendezésben – alapok

profi-padlo-feng-shui-1

Mi is az a feng shui?

A feng shui jelentése: szél és víz. Lényege, hogy összhangban éljünk a világgal.

A világban -az ókori kínaiak szerint- rend és egyensúly uralkodik, és tetteink hatással vannak életünkre. Ha összhangban élünk a Föld e két elemével (szél és víz), bekerülünk a dolgok egészséges áramába és jobban boldogulunk az életben. Boldognak, elégedettnek és gazdagnak tudhatjuk magunkat. Erről szól a feng shui. Ennek az elgondolásnak a tükrében élnek keleten már évezredek óta.

Az építészet is világszerte  egyre ikább a feng shui hatása alá kerül. Korábban a feng shui alkalmazása eredetieskedésnek számított, mára viszont elfogadott építészeti irányzattá vált az épületek külső és belső kialakítása kapcsán is. Az épület legmegfelelőbb elhelyezésével a környezet pozitív energiáival az élet minden területén segíti annak lakóit.

CSI életenergia

A hagyományos kínai világnézet szerint magát a világegyetemet betöltő energia vagy természeti erő a csi. Eszerint a világon minden létező acsi mozgásának és átalakulásának eredménye. Így magát az emberi testet is a csi alakítja.

JIN és JANG

A kínai felfogás szerint a jin és a jang együttműködése biztosítja a mindennek az egyensúlyát és összhangját. Ezek egymást kiegészítő, ellentétes energiák, és egyikük sem létezhet a másik nélkül.

SÁK

A sák jelentése: mérgező nyilak. Nem csak a lakás belső kialakításnál, de lakhelyünk megválasztásánál is oda kell figyelnünk erre a negatív energiára. Sok ilyen veszélyes energiaterelő található a környezetünkben, pl. az éles sarkok, melyek szerencsétlenséget válthatnak ki életünkben. De az elektromos vezetékek, vasúti sínek, falak, folyók és utak, -bármi aminek vonala, pályája egyenes- egyaránt lehetnek mérgező nyilak. A legrosszabb helyzet, ha a sák egyenesen a bejárati ajtót célozza meg.

Sokan nem is figyelnek arra, hogy körülöttük szabadon mozogjanak a jótékony energiák, ami aztán meg is látszik a mindennapi életükben.

Pedig bármilyen elképzelés szerint már berendezett házat vagy lakást is mentesíteni lehet a rossz energiáktól, hogy minél közelebb kerüljön a feng shui harmóniájához.

profi-padlo-feng-shui-1-energiaterelo

A távol-keleti gondolkodásmódban az elemek csoportosítása a jin-jang egyensúlyán alapul. Az öt elem tana szerint Minden mindennel összefügg, ezért a testben is minden összhangban és harmóniában van egymással. A kínaiak felfogásában a földi dolgokat az  öt őselem: tűz, föld, fém, víz és fa valamelyike uralja. Az öt őselem, a csi energia öt különböző megnyilvánulása, befolyásolja életünk egész menetét.