Függönykérdés

kenyelmes-otthon-fuggonykerdes (1)

Te csak alaposan vedd szemügyre az ablakot, és hagyd, hogy a választott textília elvégezze a munkát.

Karikákkal rúdra erősített hétköznapi függönyt szeretnél, vagy inkább elegánsabb megoldásra vágysz, ahol a díszes karnisról csinos kötőkkel összefogott függöny lóg? Esetleg a modern megoldások híve vagy és motoros karnissal szerelnéd fel az ablakot? Vagy inkább a lapfüggönyt, rolettát és a pliszé függönyt kedveled?

Bármelyiket választod is a rengetegféle függöny közül, soha ne spórolj az anyagon. Akármelyik stílust követsz is, a függönynek tökéletesen fednie kell az ablakot, ugyanis igénytelen és olcsó hatású lesz az összkép, ha a függönyöket teljesen ki kell húzni ahhoz, hogy középen összeérjenek. A függöny legalább kétszer, de akár háromszor olyan széles legyen, mint maga az ablak.

Bárhogy is van, a kiválasztott függönynek az adott szoba hangulatát kell tükröznie. Ha modem lakásban laksz, egyszerű tartórudat és függönyöket válassz. Ha azonban a klasszikus megoldások híve vagy, akkor nyugodtan ess túlzásokba, és díszítsd az ablakokat karnissal, függönykötőkkel és bojtokkal.

Ízléses megoldás a földre lágyan aláhulló függöny is. Ezt a hatást inkább a könnyebb anyagokkal tudjuk elérni, mert ezek finomabban lebegnek és redőződnek, míg a nehezebb anyagok általában nagy halommá állnak össze a padlón.

Ha kívülről nem lehet belátni, teljesen csupaszon is hagyhatod az ablakot. A külvilág akadálytalan látványa különleges hatást gyakorol majd. Ha kopárnak tűnik így a hatás, helyezz több különböző magasságú vázát a párkányra. Tégy beléjük virágot, ágat. A magasabb vázák mindig a szélekre kerüljenek. De jól mutat az is, ha a párkányra képeket vagy fotókat teszel, ezeket a hangulatodnak megfelelően cserélgetheted.

Kétoldalas sötétítő függöny

Ne vásárolj úgy anyagot, hogy csak egy kis mintadarabot vettél belőle szemügyre. Elképzelésed sem lehet, hogy fog majd kinézni a kész függöny, ha a mintázatnak csak egy töredékét láttad. Ne kapkodd el az anyag kiválasztását. Kérd meg az eladót, hogy egy-két méternyit tekerjen le belőle, hogy lásd a teljes mintázatot. Ne aggódj a hozzáértő eladó nem fog rosszallóan nézni rád. Ha a függönyt hozzáigazítod a helyiség hangulatához, a végeredmény egy pompás összhangban sugárzó szoba lesz.