Életterünk központi helye a nappali

aktiv-zonak-nappali (5)

A nappali az a hely ami leginkább befolyásolja életterünk stílusát. Nem mindegy tehát, hogyan rendezzük be, milyen padló burkolatokat, lakberendezési kiegészítőket használunk hiszen több funkciónak is meg kell felelnie: itt jön össze a család egy közös játékhoz, olvasáshoz, vagy TV nézéshez. De gyakran egy légtérbe kerül a nappali az étkezővel és a konyhával, vagy egy része betölti a dolgozószoba funkcióját is.

Játssz a színekkel, textíliákkal, textúrákkal, dobd fel a semleges színű enteriőrt színes elemekkel, bútorokkal vagy tedd pont az ellenkezőjét: helyezz a színes falak közé semleges bútorokat!

Egyszerű de drasztikus lépés a nappali összhangjának megváltoztatásához: Helyezd arrébb a kanapét vagy rakj rá új huzatot.  A kanapé a nappaliban nagyon fontos szerepet játszik. Azzal, hogy áthelyezed, megfordítod vagy új huzatot raksz rá, drasztikusan meg tudod változtatni a nappali összhatását.

A nappali általában a ház központi része. Itt ültetjük le a vendégeket, a baráti társaságot. A lakásnak ez a pontja az, amit mások is a legtöbbet látnak. Alakítsd olyanná, amelyre büszke lehetsz. Sokszor azonban a végeredmény nem lesz olyan, amilyennek a fejedben megszületett. Ha azonban néhány szabályt szem előtt tartva állsz neki a lakberendezésnek, biztos lesz a siker.

nappali-es-etkezo-egyben (5)
  1. Ha a kanapét a térbe állítod, helyezz mögé egy polcos tárolót, amelynek a tetejére állólámpát, fényképeket vagy egyéb dekorációt tehetsz.
  2. Ha a nappaliból a kilátás ad egy természetes fókuszpontot, akkor mindenképpen ezt használd. Ha nincs ilyen, akkor alakítsd ki azt: a bejárattól legtávolabb eső falra helyezz egy nagyméretű festményt, képet, fali posztert vagy tükröt. 
  3. Ha azt szeretnéd, hogy a nappaliban nagyon kényelmesen érezzétek magatokat, válassz egy hosszabb szálú shaggy szőnyeget.
  4. Ha a szoba egyik felébe  egy bútorcsoportot helyezel, a másik végébe is helyezz valamilyen tárgyakat, amelyek kiegyensúlyozzák az összhatást. Könnyen variálhatsz növényekkel, faliképekkel, lámpákkal.
  5. Válassz olyan függönyöket, amelyek anyagukban megegyeznek a díszpárnákkal, ezzel nagyon szép összhangot teremthetsz a nappaliban.
aktiv-zonak-nappali (2)