Laminált padló választási tanácsok

A laminált padló óriási szín és felület-dekor választékának köszönhetően széles körben használható. Tulajdonképpen nincs is olyan helyiség ahová ne lehetne laminált padlót fektetni, csak a helyiség funkciójának megfelelő tulajdonsággal rendelkezőt kell választani.

A megfelelő laminált padló kiválasztásával nem csak nappaliban, hálószobában, gyermekszobában, hanem irodahelyiségben, előszobában, étkezőben, sőt még konyhában is alkalmazhatod. Lerakása nem igényel túlzott előkészületet, padlófűtésnél is alkalmazható és lerakás után azonnal igénybe veheted.

Milyen vastag laminált padlót vegyek?

Mi a különbség a 7, 8 és 10 mm vastag laminált között?
Nem csupán a vastagság. Egy magasabb minőségű 7 mm-es jobb választás lehet, mint egy alacsonyabb kategóriájú 8 mm-es. Ez elsősorban a sűrűségben (kg/m3) és a kopásállóságban nyilvánul meg.

Ha az anyagi lehetőséged csak egy alacsony minőségű 7 mm-es laminált padlót enged meg, de igényeid mást kívánnak, érdemes megfontolni, hogy nem kéne-e inkább elhalasztani a padló vásárlást. Ha viszont csak átmeneti megoldásban 1-5 év távlatában gondolkozol, semmi akadálya, de fontos tudni, hogy a 8 mm-es laminált lényegesen stabilabb, erősebb a klikk rendszere, és gyakran kopásállóbb is.
Árnyaltabb már a különbség a 8 és a 10 mm-es laminált padlók között. Nem biztos, hogy 10-es laminált padlót kell vásárolnod, csak azért mert az 10-es. Vedd számba az egyéb tulajdonságokat is. Ha a 8 mm-esnek például jobb a sűrűsége, szebb a felületi struktúrája, míg a 10 mm-es csak a plusz vastagsággal nyújt többet, nem biztos, hogy érdemes kitartani mellette. Persze a 10 mm-esek között is vannak az előbbiekben említett tulajdonsággal rendelkező laminált padlók. Ha az alkalmazási terület stabilabb, erősebb padlót követel, válaszd a 10 mm-eset, de mindenkor győződj meg az anyag sűrűségéről.

Milyen erős legyen, és mitől erős a laminált padló?

Milyen legyen a laminált padló kopásállósága?
A jó kopásállóság számodra az amelyik bírja azokat a megpróbáltatásokat, melyeket a lakásodban, irodádban, üzletedben viselnie kell. Hogy mik ezek a megpróbáltatások azt te tudod a legjobban.

De segítségül nézzünk 4 szempontot:

Alkalmazhatósági osztály: Sokan azt hiszik ez jelenti a kopásállóságot, pedig ez nem az.

  • a 31-es laminált padló alacsony (pl. hálószoba),
  • a 32-es közepes (a lakás bármely részébe, kisebb irodába),
  • a 33 nagy forgalmú (pl. üzletekbe)

helyiségbe használható. De nem ettől lesz strapabíró a laminált padló.

Kopásállóság: Hogy megértsd a kopásállóság jelentését tudnod kell, hogy a laminált padló kopásállósági tesztjén egy dörzspapírral borított golyót forgatnak a padló felületén. Minél többször fordul meg a golyó ahhoz, hogy a laminált padló felülete először megkopjon annál jobb a padló kopásállósága.

  • AC1-nél ez kevesebb mint 900 fordulat
  • AC2-nél ez az érték 1800
  • AC3-nál 2500 feletti
  • AC4-nél már 4000-nél is több.

A jó kopásállóság (lakótérben) AC3-nál kezdődik.

Ütésállóság: Ez az érték azt mutatja, hogy a padló mennyire áll ellen a külső hatásoknak. Nagyon fontos érték, hiszen a laminált padló ezen tulajdonsága biztosan igénybe lesz véve. Ha ez az érték IC2, vagy IC3, akkor a laminált padló bírja a “gyűrődést”.

Sűrűség: Bár az ütésállóság jellemzi a padló sérülékenységét, az IC szabvány érték elég széles ahhoz, hogy alacsonyabb minőségű padlók is beleessenek. Ezt küszöböli ki a laminált padló sűrűsége. Sajnos nem mindig jelzett adat és sokszor csak a csomagolási súly átváltásával kaphatsz pontos adatot.

  • A 850 kg/m3 egy jobb minőségű laminált padló sűrűsége
  • A 900 kg/m3 felettiek már erős középkategóriás padlók
  • A 950 kg/m2- 1.000 kg/m3 felettiek pedig a prémium kategóriát képviselik.

Mihez kezd ezekkel a számokkal?
Ami a legtöbb lakásban vállalható gyerek, és háziállat mellé is az az IC2-es, AC3-as, 850kg/m3-től számított laminált padlók. 850 kg/m3 alá én sosem mennék, ahogy IC2-es érték is kiindulás lehet, de jobban lehet hazardírozni az AC értékkel.Persze csak AC2-AC4 között. AC2-nél már tényleg csak zokniban merném használni a padlót, de AC4-et már irodába is tennék. Bevásárlóközpontban lévő üzletbe azonban még ez is megfontolandó.

 

Hogy nézzen ki a laminált padló?

Milyen legyen a laminált padló felülete?
Vagyis, hogy a laminált padló kinézetre mennyire áll közel a valódi fához.

Dekor
A laminált padlón a faerezet utánzata tulajdonképpen egy nyomtatott dekor felület. Az, hogy egy adott dekor, hogy fog kinézni, ettől a nyomtatott felülettől függ. Érdemes alaposan megvizsgálni, hogy a grafikai minta mennyire szépen kidolgozott. Egy alacsony kategóriás laminált padlónál közelről már láthatók a nyomtatás minősége.

Struktúra
Minden laminált padló rendelkezik valamilyen felületi kiképzéssel, struktúrával. Magasfényű laminált padlók esetén ez egy lakkszerű, tükör sima felületet jelent. Ezt könnyen felismered, viszont ne tévesszen meg a fényes felület nem lakk hanem egy laminált réteg. Amikor a dekor (a felső laminált réteg alatti tulajdonképpeni szines nyomat) és a felületi kialakítás (vagyis a legfelső laminált réteg felülete) szinkronban van, akkor az a keményfa parkettákhoz nagyon hasonló megjelenést ad a laminált padlónak. Ez a legjobban akkor érzékelhető, amikor a fény megtörik egy ilyen laminált padlón. Ilyenkor rajzolódik ki igazán a felületi struktúra.

Egyedi panelszám
Ez azt jelenti, hogy a lefektetett laminált padló hány különböző mintázatú lapból fog összeállni. Ez az ami szinte soha nem kerül számításba a vásárlás előtt. Ha például mindössze 16 db egyedi mintázatú lapból áll, azok váltakoznak majd abban a 20 m2-es szobában amit leburkoltál. A lerakás után fogod csak látni, hogy a mintázat mennyire sűrűn ismétlődik. Ha túl sok az ismétlődés a padló természetellenes képet fog mutatni. Az egyedi mintázat tehát fontos adat. Persze ha a helyiségben nem lesznek nagy üres felületek, nem biztos, hogy számottevő szempont. Azonban ha nem tervezel a padlóra szőnyeget, vagy vannak szembetűnő üres részek, akkor ha lehet 20-25 felettit válassz.

Fuga
Ízlés kérdése. A laminált padló lapjainak 2-4 oldalon történő 1 mm-es ferde lemarását (fózolt élek) jelenti, ami fa parketta (svédpadló) jellegűvé varázsolja a laminált padlót. Ez egy olyan extra, amitől rendkívül megnő a padló esztétikai értéke. Kialakításuk szerint vannak 2V és 4V fugás laminált padlók, ami azt jelenti, hogy a lapok kettő (csak a két hosszabbik) vagy mind a négy oldala le van-e marva.

Ne felejtsd el a kiegészítőket sem!

A laminált padló lerakásakor szükséged lesz még párazáró alátétfóliára, esetleg hőszigetelő polifoam alátétre, vagy xps lapokra és szegélylécre.

Ha már meg van, hogy milyen laminált padlót szeretnél, jöhet a feltérképezés.

A helyiség felmérése
Laminált padló vásárlás előtt győződj meg róla, hogy a helyiség falai -ahova a szőnyeget szánod- párhuzamosak-e. Nem árt a sarkokat is ellenőrizni, hogy valóban derékszögűek-e.”Térképezz fel” minden beugrót, szabálytalanságot, mert akár egy centiméter eltérés is elég, hogy a
laminált padló ne illeszkedjen pontosan.
A végleges eredményhez feltétlenül adj hozzá minimum 5%-ot, de ha szabálytalanságot tapasztaltál az alaprajzban akár 10%-ot is.
Vázlat készítés
A mérések alapján egy kockás lapra készíts vázlatot a helyiség alaprajzáról. Ezzel segíthetsz kollégáinknak, hogy a leggazdaságosabban számíthassák ki a laminált padló mennyiségét.

Végül ne feledd!

Készíts bevásárlólistát webkatalógusunk laminált padló választékából és nyomtasd ki. Így eladóinkkal együtt könnyebben megtalálhatod a megfelelő laminált padlót.