Laminált padló választási tanácsok

A megfelelő laminált padló kiválasztásával nem csak nappaliban, hálószobában, gyermekszobában, hanem irodahelyiségben, előszobában, étkezőben, sőt még konyhában is alkalmazhatod. Lerakása nem igényel túlzott előkészületet, padlófűtésnél is alkalmazható és lerakás után azonnal igénybe veheted.

A sokoldaló burkolat!

A laminált padló óriási szín és felület-dekor választékának köszönhetően széles körben használható. Tulajdonképpen nincs is olyan helyiség ahová ne lehetne laminált padlót fektetni, csak a helyiség funkciójának megfelelő tulajdonsággal rendelkezőt kell választani.

Általános
használatra

Vizes
helyiségekbe

Parketta
jellegű

Különleges
dekor

Mire figyeljek vásárlás előtt?

Árak

Ha az anyagi lehetőséged csak egy alacsony minőségű 7 mm-es laminált padlót enged meg, de igényeid mást kívánnak, érdemes megfontolni, hogy nem kéne-e inkább elhalasztani a padló vásárlást. Ha viszont csak átmeneti megoldásban 1-5 év távlatában gondolkozol, semmi akadálya, de fontos tudni, hogy a 8 mm-es laminált lényegesen stabilabb, erősebb a klikk rendszere, és gyakran kopásállóbb is.

Igénybevétel

A jó kopásállóság számodra az amelyik bírja azokat a megpróbáltatásokat, melyeket a lakásodban, irodádban, üzletedben viselnie kell. Hogy mik ezek a megpróbáltatások azt te tudod a legjobban.

Dekor

A laminált padlón a faerezet utánzata tulajdonképpen egy nyomtatott dekor felület. Az, hogy egy adott dekor, hogy fog kinézni, ettől a nyomtatott felülettől függ. Érdemes alaposan megvizsgálni, hogy a grafikai minta mennyire szépen kidolgozott. Egy alacsony kategóriás laminált padlónál közelről már láthatók a nyomtatás minősége.

Mit kell feltétlenül tudnom a laminált padlóról?

w-jaf-201806-laminalt-padlo-45719-4365 (3)

Vastagság

A vastagság nem minden! Egy magasabb minőségű 7 mm-es jobb választás lehet, mint egy alacsonyabb kategóriájú 8 mm-es. Ez elsősorban a sűrűségben (kg/m3) és a kopásállóságban nyilvánul meg.
Árnyaltabb a különbség a 8 és a 10 mm-es laminált padlók között. Nem biztos, hogy 10-es laminált padlót kell vásárolnod, csak azért mert az 10-es. Vedd számba az egyéb tulajdonságokat is. Ha a 8 mm-esnek például jobb a sűrűsége, szebb a felületi struktúrája, míg a 10 mm-es csak a plusz vastagsággal nyújt többet, nem biztos, hogy érdemes kitartani mellette. Persze a 10 mm-esek között is vannak az előbbiekben említett tulajdonsággal rendelkező laminált padlók. Ha az alkalmazási terület stabilabb, erősebb padlót követel, válaszd a 10 mm-eset, de mindenkor győződj meg az anyag sűrűségéről.

w-jaf-201806-laminalt-padlo-45715-7844 (4)

Kopásállóság

Hogy megértsd a kopásállóság jelentését tudnod kell, hogy a laminált padló kopásállósági tesztjén egy dörzspapírral borított golyót forgatnak a padló felületén. Minél többször fordul meg a golyó ahhoz, hogy a laminált padló felülete először megkopjon annál jobb a padló kopásállósága.

  • AC1-nél ez kevesebb mint 900 fordulat
  • AC2-nél ez az érték 1800
  • AC3-nál 2500 feletti
  • AC4-nél már 4000-nél is több.
w-jaf-201806-laminalt-padlo-45773-0450 (4)

Alkalmazhatósági osztály

A fa parketta sávozása azt jelenti, hogy egy lap (panel) hány lamella sorból áll. Sokan azt hiszik ez jelenti a kopásállóságot, pedig ez nem az.

  • a 31-es laminált padló alacsony (pl. hálószoba),
  • a 32-es közepes (a lakás bármely részébe, kisebb irodába),
  • a 33 nagy forgalmú (pl. üzletekbe)

helyiségbe használható. De nem ettől lesz strapabíró a laminált padló.

w-jaf-201806-laminalt-padlo-45766-0040 (1)

Sűrűség

Bár az ütésállóság jellemzi a padló sérülékenységét, az IC szabvány érték elég széles ahhoz, hogy alacsonyabb minőségű padlók is beleessenek. Ezt küszöböli ki a laminált padló sűrűsége. Sajnos nem mindig jelzett adat és sokszor csak a csomagolási súly átváltásával kaphatsz pontos adatot.

  • A 850 kg/m3 egy jobb minőségű laminált padló sűrűsége
  • A 900 kg/m3 felettiek már erős középkategóriás padlók
  • A 950 kg/m2- 1.000 kg/m3 felettiek pedig a prémium kategóriát képviselik.
w-jaf-201806-laminalt-padlo-45777-4378 (3)

Ütésállóság

Ez az érték azt mutatja, hogy a padló mennyire áll ellen a külső hatásoknak. Nagyon fontos érték, hiszen a laminált padló ezen tulajdonsága biztosan igénybe lesz véve. Ha ez az érték IC2, vagy IC3, akkor a laminált padló bírja a “gyűrődést”.

szl-201803-laminalt-padlo-tolgy-ppecz173

Struktúra

Minden laminált padló rendelkezik valamilyen felületi kiképzéssel, struktúrával. Magasfényű laminált padlók esetén ez egy lakkszerű, tükör sima felületet jelent. Ezt könnyen felismered, viszont ne tévesszen meg a fényes felület nem lakk hanem egy laminált réteg. Amikor a dekor (a felső laminált réteg alatti tulajdonképpeni szines nyomat) és a felületi kialakítás (vagyis a legfelső laminált réteg felülete) szinkronban van, akkor az a keményfa parkettákhoz nagyon hasonló megjelenést ad a laminált padlónak. Ez a legjobban akkor érzékelhető, amikor a fény megtörik egy ilyen laminált padlón. Ilyenkor rajzolódik ki igazán a felületi struktúra.

laminalt-padlo-valasztasi-vasarlasi-tanacsok (4)

Fuga

Ízlés kérdése. A laminált padló lapjainak 2-4 oldalon történő 1 mm-es ferde lemarását (fózolt élek) jelenti, ami fa parketta (svédpadló) jellegűvé varázsolja a laminált padlót. Ez egy olyan extra, amitől rendkívül megnő a padló esztétikai értéke. Kialakításuk szerint vannak 2V és 4V fugás laminált padlók, ami azt jelenti, hogy a lapok kettő (csak a két hosszabbik) vagy mind a négy oldala le van-e marva.

laminalt-padlo-valasztasi-vasarlasi-tanacsok (3)

Egyedi panelszám

Ez azt jelenti, hogy a lefektetett laminált padló hány különböző mintázatú lapból fog összeállni. Ez az ami szinte soha nem kerül számításba a vásárlás előtt. Ha például mindössze 16 db egyedi mintázatú lapból áll, azok váltakoznak majd abban a 20 m2-es szobában amit leburkoltál. A lerakás után fogod csak látni, hogy a mintázat mennyire sűrűn ismétlődik. Ha túl sok az ismétlődés a padló természetellenes képet fog mutatni. Az egyedi mintázat tehát fontos adat. Persze ha a helyiségben nem lesznek nagy üres felületek, nem biztos, hogy számottevő szempont. Azonban ha nem tervezel a padlóra szőnyeget, vagy vannak szembetűnő üres részek, akkor ha lehet 20-25 felettit válassz.