Laminált padlóval kapcsolatos kérdések

Miből van a laminált padló?

A laminált padló egy réteges szerkezetű, többféle anyagból felépülő padlóburkoló lap. Legfelső rétege egy rendkívül ellenálló műgyanta védőréteg. Ez biztosítja a laminált padló kopásállóságát. Ez alatt helyezkedik el az a dekorréteg, ami a laminált padló fa utánzatát adja. Mindez egy HDF hordozórétegen helyezkedik el. Gyakorlatilag ez a laminált padló anyaga. A HDF anyagról részletes tájékoztatót találsz a “Termékekkel kapcsolatos kérdések” című oldalon. A hordozó réteg alulról még egy ún. ellenréteggel van ellátva, hogy a páratartalom változása ne okozzon deformálódást a lapokban.

Melyik szobába milyen laminált padló rakható?

 • Azokba a helyiségekbe ahová kevesebb koszt hordunk be (pl. háló- és gyermekszoba) alacsonyabb kopásállóságú (AC2, AC3 jelölésű) laminált padló is fektethető.
 • A nagyobb igénybevételnek kitett helyiségekbe (pl. konyha, étkező, nappali) magasabb kopásállóságú (AC3, AC4 jelölésű) laminált padlót érdemes fektetni.
 • Nagyforgalmú területeken (pl. irodahelyiségek, ügyfélvárók, üzlethelyiségek) kimondottan erre a célra gyártott, erős kopásállóságba (AC4, AC5 jelölésű) sorolt laminált padlók alkalmasak.

Vásárlás után azonnal lefektethető a laminált padló?

Nem! Minimum 48 óra hosszat javasolt a laminált padlót az adott helyiségben pihentetni, hogy átvegye a szoba hőmérsékletét és páratartalmát. Ennek elmulasztása esetén a laminált padló összerakott állapotban kénytelen alkalmazkodni a szoba klímájához, ami a panelek (lapok) vetemedését okozhatja. Ez olyan mértékű is lehet, hogy újra nem illeszthető össze.

 

Hogy tudom megállapítani a beton nedvességtartalmát?

A legegyszerűbb egy erre szakosodott cégtől megrendelni a szolgáltatást, akik megfelelő műszerek segítségével képesek bemérni a pontos nedvességtartalmat. Előfordul, hogy erre nem adódik lehetőség, vagy a kis felület, illetve költségkímélő szempontból nem szeretnéd igénybe venni ezt a szolgáltatást. Ennek elkerülésére is van lehetőség, bár közel sem pontos, de megállapítható, hogy az aljzat megfelelő-e a parketta fektetésére:

Söpörd össze a betonról a lerakódott porréteget. Ha a por csomókba összetapad, akkor egyértelműen túl nedves a felület, az aljzat még nem áll készen a burkolásra.

Vagy fóliapróbával is próbálkozhatsz. Ragassz fóliát az aljzatra, legjobb, ha több darabbal kísérletezünk az aljzat különböző pontjain. Egy nap elteltével vizsgáld meg a leragasztott darabokat. Haa beton még túl nedves, a fólián párakicsapódás keletkezik, továbbá a fóliát felszedve, a beton színe kissé megváltozik. Amennyiben nem tapasztalsz hasonlót, akkor megfelelő az aljzat a burkolásra.

Mennyire karcálló a laminált padló?

A laminált padló felülete műgyantából készül, ami rendkívül jó karcálló tulajdonsággal rendelkezik. De nem karcmentes! Az éles tárgyak, a cipő talpára tapadt szennyeződések megsérthetik a laminált padló felületét. A háziállatok is okozhatnak karcolódást karmaikkal. Ez azonban elkerülhető a kellő óvintézkedésekkel: pl. lábtörlő a használata a bejáratnál, bútorok lábain filcalátét alkalmazása, rendszeres, napi portalanítás. Porszívózás előtt ellenőrizzük, hogy a kerekek és a kefe nem sérültek-e, szabadon mozognak-e, nem szorult-e be valami apró
tárgy.

Fektethető laminált padló a konyhába?

A laminált padló nyugodtan alkalmazható konyha burkolására is. A padlólapok rendkívül szorosan kapcsolódnak össze, így a véletlenül kiömlött folyadék nem okoz problémát ha azonnal feltörölik. A legfelső rétege kopás- és mérsékelten karcálló ezért a helyiség használatából adódóan sűrűbben végzett tisztítást is kiválóan tűri. Azonban a súrolást kerülni kell! A konyhában, étkezőben lévő laminált padlót óvhatjuk a kritikus helyeken konyhai szőnyeggel. Ez a speciális szőnyeg megfogja a morzsákat és a folyadékot, tisztítása rendkívül  egyszerű, emellett egyéniséget is kölcsönöz a konyhának.

Meglévő burkolatra is lefektethető a laminált padló?

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a meglévő padlószőnyegre fektetett laminált padlóval időt és kiadást takarítanak meg, mert kiváltják vele az aljzatkiegyenlítőt vagy a padlóalátéteket. A korábbi padlóburkolatot azonban ajánlott eltávolítani. A régi burkolatok rengeteg koszt és élősködőt rejthetnek, amit a legalaposabb tisztítással sem lehetséges teljesen eltávolítani. Ezen kívül a felületnek teljesen síknak, nedvesség- és pormentesnek kell lennie. Az aljzat nedvesség tartalma pedig nem lehet magasabb 2%-nál. PVC vagy linóleum réteg felszedése nem szükségszerű amennyiben az sérülésmentes és megfelelően sík felületet alkot. Ilyenkor a párazáró réteg is elhagyható.

Mi az az esztrich?

Az esztrich valamilyen kötőanyag és különböző finom szemcséjű töltő- és adalékanyagok keverékéből előállított, plasztikus állapotban felhordott és később megszilárduló réteg, amely rendszerint valamilyen vékony burkolat aljzatául szolgál. Az esztrich felülete sima, képes a terhelés felvételére és elosztására, ezenkívül hő- és hangszigetelő tulajdonságai is vannak.

Padlófűtésnél is alkalmazható a laminált padló?

Vizes rendszerű padlófűtésnél igen. Ennek feltételeiről részletes leírást találsz a “Padlóburkolási tanácsok padlófűtés esetén” című oldalon. 28 C fok fölött a laminált padló károsodhat ezért az erős átmelegedés miatt elektromos padlófűtés esetén nem ajánlott. Ha padlófűtésre szeretnénk a laminált padlót fektetni, figyeljünk arra, hogy a megfelelő alátét rétegeket használjuk hozzá! Minden esetben említsük meg vásárláskor, hogy padlófűtésnél fogjuk használni.

Le kell ragasztani a laminált padlót?

A laminált padlót nem kell leragasztani. Sőt mi több, leragasztás esetén a jótállás is érvényét veszti! Az aljzathoz való ragasztás egyébként is fölösleges művelet a laminált padló esetén, mert azok ún. klik rendszerrel kacsolódnak egymáshoz, ami igen erős tartást biztosít. Ennek következtében a lefektetett laminált padló a hőmérséklet és a páratartalom változásával együtt mozog. Ha le lenne ragasztva ennek a mozgásnak a következtében vetemedne és az illesztéseknél szétválna.

Milyen kiegészítőkre lesz még szükség a laminált padlóhoz?

Az aljzat előkészítés után (tisztítás, kiegyenlítés, szárítás…) le kell teríteni a párazáró réteget, majd a habfóliát, vagy iszappapírt. Erre kerül opcionálisan a lépészaj csökkentő padlóalátét. Ezután következhet a laminált padló. Ha PVC vagy linóleum padlóra, kerül a laminált padló akkor elhagyható a párazáró fólia. A burkolásról részletes leírást találsz a “Laminált padló lerakása” oldalunkon

Mit jelentenek a kopásállóságra vonatkozó számok?

A laminált padló kopásállóságát az AC (Abrasion Criteria- Kopás kritériumai) osztályozással határozzák meg. Ezt a rendszert az Európai Laminált Padló Gyártók Egyesülete (EPLF) állította össze. Ez az osztályozás írja le, hogy a padló mennyire áll ellen a kopásnak, ütődésnek, foltoknak és cigarettanyomoknak. Ha egy padlónál ilyen osztályozást látsz, azt jelenti, hogy tesztelték és jó minőségű terméket találtál. Az osztályozáson belül két csoport is van: lakossági és kereskedelmi.

A megfelelő kopásállóság egy helyiség számára az amelyik bírja azokat a megpróbáltatásokat, melyeket a lakásban, irodában, üzleteben viselnie kell. Ezt jelölik az “AC” értékek 1-től 5-ig. Minél nagyobb ez a szám, annál erősebb a laminált padló kopásállósága.

 • AC1: Hálószobában, vendégszobában vagy más alacsony forgalmú helyiségben használható.
 • AC2: Nappaliban, étkezőben és hasonló közepes forgalmú szobában érdemes lerakni.
 • AC3: (lakossági): Bármelyik helyiségben lerakható, nagy forgalomnak is ellenáll.
 • AC3: (kereskedelmi): Kisebb irodákban és hotelszobákban javasolt.
 • AC4: Nagyobb irodákban és kávézókban használható padló.
 • AC5: Közterület, nyitott épületek és áruházak forgalmának áll ellen.

Mit jelentenek az alkalmazhatósági osztály számai?

 • 21-es osztály: minimális lakás célú használatra (pl. hálószoba, vendégszoba)
 • 22-es osztály: közepes mértékű lakás célú kihasználtság esetén (pl. lakószoba, étkező)
 • 23-as osztály: nagymértékű lakás célú használatra (pl. lépcsőház,bejárat)
 • 31-es osztály: minimális kereskedelmi használatra (pl. kis forgalmú iroda, hotelszoba)
 • 32-es osztály: közepes mértékű kereskedelmi használatra (pl. nagy forgalmú iroda, óvoda)
 • 33-as osztály: nagymértékű kereskedelmi használatra (pl. osztályterem, áruház)

Ezek jelzik, hogy az adott laminált padló milyen igénybevételnek tehetők ki, és az alábbi piktogramokkal tüntetik fel a laminált padló csomagolásán.

Mire valók a padlóalátétek?

Ezek feladata az aljzat kisebb egyenetlenségeinek kiegyenlítése, valamint a hő- és hangszigetelés. A felszálló pára következményeinek kiszorítására szolgál a párazáró fólia. A hőszigeteléshez (természetesen csak akkor, ha nem padlófűtésre fektetjük) hőszigetelő padlóalátét használható. A hangszigetelés pedig lépészaj csökkentő padlóalátéttel oldható meg. A laminált padló alatti alátétlemez minimumra csökkenti mind a visszavert, mind a közvetített zajokat. Ez főleg többszintes épületben, vagy tetőtéri használatkor javasolt.

Lerakás után azonnal használható a laminált padló?

Igen, a lerakás előtt kellő ideig pihentetett és a megfelelően előkészített felületre fektetett laminált padló tökéletesen, erős tartással illeszkedik egymáshoz így semmi akadálya annak, hogy rögtön be is fejezzük a szoba berendezését.

Használható a laminált padlón görgős szék?

SzékalátétA kemény görgők alatt a por és az apró szennyeződések megsértik a laminált felületet, és a laminált padló karcos lesz. Így elveszti a nedvességgel szembeni ellenállását. Ha ügyelünk arra, hogy az irodai székek puha görgőkkel legyenek ellátva, jelentősen megnövelhetjük a laminált padló élettartamát. Megfelelő megoldás az ún. székalátét használata is, amely többféle méretben és változatos dizájnnal kapható a Profi Padló áruházaiban.

 

 

Feltöltődik statikusan a laminált padló?

A laminált padló nem tud statikusan feltöltődni, csak a helyiségben tartózkodó személy. Ez a hatás az adott helyiség pártartalmának növelésével kiküszöbölhető (kb. 45-60%).

Hogyan tisztítsuk a laminált padlót?

Elégséges naponta egy száraz törlőronggyal, vagy szivacsos seprűvel történő tisztítás, de nyugodtan használhatunk porszívót is. Intenzívebb tisztításhoz javasoljuk a Bona-mop szett használatát vagy a kimondottan laminált padlóra kifejlesztett padlótisztító szereinek egy puha ronggyal történő alkalmazását.

Olvasd el tisztítási, ápolási tanácsainkat is!

 

 

Szabad lakkozni a laminált padlót?

Nem! A kopásálló réteg sérülése esetén nincs lehetőség a visszacsiszolásra. Ráadásul a műgyantára nem tapad megfelelően a lakk és leválik a felületről. A felső réteg csiszolása esetén pedig a laminált padló fautánzatát adó dekor rész is megsemmisülne.

Fontos: Ha a laminált padló nem az előírásoknak megfelelően kerül burkolásra, elveszti garanciáját (ami 15-25 év is lehet).