Legyen fehér!

kenyelmes-otthon-legyen-feher-7

Mindig divatos szín

A fehér sosem megy ki a divatból és bármilyen típusú lakásban használható. A régies otthonokban meghitt hangulatot varázsol, a modern, lakásokban pedig a nyugodt légkör kialakításában nyújt segítséget.

A fehérnek (is) rengeteg árnyalata van. Vannak kékes árnyalatú hideg, és pirosas, sárgás tónusú meleg árnyalatok. Van régies és modem, krémes és mész fehér. Így nem nehéz olyan összeállítást kialakítani a szobában, hogy ne váljon egyhangúvá. Nem kis kihívás azonban elhatározni, hogy a fehér falú szobát fehér bútorzattal és kiegészítőkkel rendezd be. De az eredmény mindenképpen megéri.

Gondolj csak a mediterrán vidékeken használt vidám, élénk kék árnyalatokra, melynek hatását csak tovább fokozza a fehér szín. Ha jártál már ilyen térségben, akkor ez a színösszeállítás bizonyára csodás emlékeket ébreszt benned.
A fürdőszoba fehér berendezését kék színnel feldobni, már klasszikus megoldásnak számít. Ha el akarsz térni ettől egy kicsit, válassz például vibráló türkiz árnyalatot, amihez jól illik a vidám világoszöld is.

Ha attól tartasz, hogy a fehér színnek korlátozottak a lehetőségei, nézd csak meg bármelyik festékcsalád színmintáját, és látni fogod, hogy a különböző fehér árnyalatok száma végtelen. A gondosan megválasztott a textíliákkal és kiegészítőkkel, fehér szobabelsőd garantáltan nem lesz egyhangú. A nappaliba válassz puha, magas szálú szőnyeget, hímzett fehér abroszt és muszlinfüggönyt vagy sötétítőt. A hálószobába pedig tehetsz egy nagy vászonszéket és fehér ágytakarót.

Jó megoldás, ha kisebb szobák egybenyitásával nagyobb teret alakítunk ki, hisz a fehér nem nyomja össze és nem tágítja zavaróan a szoba méreteit. Választhatod akkor is, ha az átalakításhoz szigorú költségvetéssel kell alkalmazkodnod. A régi padlót ugyanis lecsiszolhatod, és bekenheted fehérítővel. A használt bútornak is gyönyörű antik külsőt varázsolhatsz egy kis fehér festékkel. A kanapé és a székek kárpitozását pedig néhány egyszerű fehér pamut anyaggal könnyedén hozzáigazíthatod a színösszeállításhoz.

kenyelmes-otthon-legyen-feher-3

Amikor több fehér árnyalatot használsz egy szobában, vedd figyelembe, mennyi természetes fény jut be oda. A déli fekvésű szobákban nyugodtan használhatsz hűvös, szürkés- vagy kékesfehér árnyalatokat, mivel oda általában rengeteg fény áramlik be. Az északi fekvésű helyiségek sötétebbek és hidegebbek, itt célszerű meleg tónusokat választani, rózsaszín vagy sárgás árnyalatokat.
De minden esetben Ügyelj rá, hogy a tónusok ne üssenek, el egymástól. Például a rózsaszín árnyalatú fehérhez ne válassz zöldes árnyalatú fehéret.