Legyen sárga!

edes-otthon-legyen-sarga (5)

A legvidámabb szín

Ha a színek emberek lennének, a sárga árnyalatok alkotnák a legvidámabb társaságot. Szoros rokonaik, a narancssárga tónusok a gondtalanok csapatában lennének. Ha valami pozitív változásra vágyunk az életben, válasszuk a különböző sárga, narancs színeket, mert segítségükkel könnyen feltöltődhetünk energiával. Olyankor célszerű kerülni a sárga túlzott használatát, ha úgy érezzük, hogy sok már a jóból – például a hálószobában.

Ha alagsori lakásban laksz, vagy északi tájolású szobáid vannak, fontos, hogy minél több fényt engedj be otthonodba. Ilyen esetben nagy segítséget nyújt a sárga szín, ami felerősíti a természetes fény hatását. Az alagsori és földszinti lakásoknak gyakran elég kicsi a belmagassága.

Mivel nagyon erős színről van szó, ha alvás után egy sárga szobában ébredünk, az akár órákra is visszavetheti napi tevékenységünket. Nem tudjuk, miért nem tudunk lépést tartani a szín élénkségével, zavartak és rosszkedvűek leszünk. Ha ennek ellenére ragaszkodunk a sárgához a hálószobában, válasszunk kankalin árnyalatot, ami vidám, de nem harsogó. A tejfölszínű fafelületek szintén mérséklik az élénksárga szín hatását.

edes-otthon-legyen-sarga (6)

Ha a plafont a falaknál egy árnyalattal világosabbra fested, a szoba magasabbnak fog tűnni. Esetleg több árnyalatot is használhatsz: a díszszegély alatti részt fesd sötétebb sárgára, felette használj egy árnyalattal világosabb festéket, a plafon pedig legyen krémszínű. (Ha az a problémád, hogy túl nagy a belmagasság, a szín-árnyalatokat épp fordítva alkalmazd – a plafonra sötétebbet, a falakra világosabbat. így a mennyezet alacsonyabbnak látszik majd.) 

edes-otthon-legyen-sarga (8)

Azokban a szobákban, ahol ösztönzésre vágyunk, válasszunk világossárgát. Egy napfényszínű konyhában különleges ételkölteményeket alkothatunk, ha pedig az étkezőben használunk ilyen árnyalatot, vendégeinket sziporkázó történetekkel fogjuk elkápráztatni. Meleg volta miatt jó hasznát vehetjük egy északi tájolású vagy alagsori lakás hangulatának feldobásához is.