Padlószőnyeg lerakása – padlószőnyeg fektetés

Szeretnéd elsajátítani a padlószőnyeg lerakás legegyszerűbb módszerét? Kövesd az útmutatóban található lépéseket! Ne ijedj meg! A padlószőnyeg fektetést kis kézügyességgel bárki elvégezheti.

A burkolási munkához az alábbi eszközökre lesz szükséged

laminalt-padlo-lerakasi-utmutato-talajellenorzes

1. lépés

Bármilyen burkolatot is fektetsz, az első lépés mindig a talaj vizsgálata. Ha lehetőség van rá vízmérték segítségével (vagy egy egyenes léccel) vizsgáld át a helyiség felületét. Ha 0,5 cm-nél nagyobb eltérést, mélyedést találsz akkor erősen ajánlott az apróbb hibák esetén a glettelés, talajszint eltérés, vagy egyenetlen felület esetén pedig az aljzatkiegyenlítés alkalmazása. Az ehhez való anyagokat áruházainkban is megvásárolhatod.

profi-padlo-segitseg-sarga-ujjak

2. lépés

Következő lépés a helyiség felmérése. Ehhez részletes segítséget találsz a padlószőnyeg választás oldalunkon.

padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (3)
padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (6)

3. lépés

Ha a szoba méreténél jóval nagyobb darabban áll rendelkezésedre a padlószőnyeg, tekerd ki, és vágd a megfelelő méretűre. Ne felejts el a szoba méretéhez 5-10 cm-t hozzáadni és úgy méretre vágni a padlószőnyeget!

padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (7)
padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (8)

4. lépés

A padlószőnyeget gyűrődés mentesen terítsd le úgy, hogy körülbelül 5-10 centiméternyi rész felhajoljon a falra.

padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (11)
padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (12)

4. lépés (a)

A vonalzó segítségével szorítsd a falhoz a padlószőnyeget és filctollal jelöld be a vágási vonalat. Ezután vágd le a felhajló részt. 

padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (9)
padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (10)

4. lépés (b)

Ha sniccerrel akarod a vágást elvégezni, először a saroknál vágd be a szőnyeget az ollóval, majd a fal és a padló találkozásának vonalában vágd le a fölösleges részt.

padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (15)
padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (16)

5. lépés (a)

Beugró saroknál hajtsd vissza a padlószőnyeget figyelve a falakkal való párhuzamosságra. Majd jelöld be a beugró részt a szőnyeg hátoldalán. Ollóval vágd végig a bejelölt részt.

padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (18)
padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (19)

5. lépés (b)

Ezután jelöld be a sarok másik felén is a vágás helyét, és ollóval vágd le a fölösleges szőnyegdarabot.

padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (17)

5. lépés (c)

Természetesen itt is használhatsz sniccert, ha azzal neked kényelmesebb dolgozni.Ebben az esetben a lábaddal szorítsd le a fémvonalzót, hogy mindkét kezed szabadon használhasd.

padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (22)
padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (23)

6. lépés (a)

Víz-, fűtés-, gáz-, stb. csöveknél szorítsd a szőnyeget a csőhöz és ollóval vágd végig függőlegesen  a padlóig. Ezután a szőnyeget folyamatosan a csőhöz szorítva jelöld be a cső körvonalát.

padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (24)
padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (25)

6. lépés (b)

A jelölésmentén vágd ki a cső helyét, majd a felhajló részt is távolítsd el a már bemutatott módon.

padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (26)
padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (27)

6. lépés (c)

Végül használj csőrózsát a vágási egyenetlenség eltakarására.

padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (30)

7. lépés (a)

Ha a szoba mérete miatt több darabból kell összeillesztened a padlószőnyeget, fektesd egymásra a darabokat kb. 5cm-es átfedéssel, ügyelve a mintázat folytonosságára. 

padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (31)
padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (32)

7. lépés (b)

A fedések közepén végig haladva vágd át mindkét szőnyegdarabot sniccerrel.
Ha sikerült egyszerre átvágni mindkét szőnyeglapot, a felesleges részt könnyedén ki tudod húzni alóluk. Ezután már csak a rögzítés maradt hátra.

padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (35)
padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (36)

7. lépés (c)

Hajtsd fel mindkét szőnyegdarabot és a találkozásuk mentén ragassz végig egy kétoldalú ragasztó csíkot. Távolítsd el a védőréteget és erős nyomással rögzítsd a padlószőnyeget a ragasztószalaghoz.

padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (34)
padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (42)

7. lépés (d)

Ha a talaj felülete nem teszi lehetővé a ragasztószalag használatát, vagy jobban szereted a folyékony ragasztót, azzal is elvégezheted az illesztést. Ha univerzális ragasztót használsz, a szőnyeget 5-10 perc várakozás után préseld a felkent ragasztóra!

padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (38)
pvc-padlo-lerakasi-utmutato-kenes-1

8. lépés (a)

Ha csak ideiglenesen szeretnéd rögzíteni a szőnyeget, folyékony vagy kétoldalú ragasztószalagot is használhatsz. Ha kis területű a helyiség, csak a padlószőnyeg szélére, ha nagy területű, teljes felületére, keresztirányban is ragaszd fel a ragasztószalagot. A ragasztás mentén alaposan nyomd a padlóhoz a szőnyeget.

padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato-sarok

9. lépés (a)

Kisebb helyiségben elég, ha csak a szélek mentén rögzíted a padlószőnyeget. Ebben az esetben minimum 5 cm széles, kétoldalas szőnyegragasztót használj. Ha a ha a padló fokozott igénybevételnek van kitéve, (pl. irodákban) ajánlott a teljes felületet leragasztani. A fentiekben leírt beszabási folyamat után tekerd fel a szoba közepéig a padlószőnyeget és egy simítólappal hord fel a ragasztót az aljzatra. Ezután tekerd vissza a padlószőnyeget, közben a légbuborékokat egy sima felületű léccel vagy gumihenger segítségével nyomd ki a burkolat alól.

padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (28)
padloszonyeg-fektetes-lerakasi-utmutato (44)

9. lépés (b)

Tekerd vissza a szőnyeget a feléig, majd a burkolatragasztót egyenletesen kend a padló felületére 1-1,5 méter szélesen. Várj 5-10 percet, majd tekerd vissza óvatosan a ragasztott felületre és gumihengerrel alaposan préseld át.

Miután rögzült a padlószőnyeg ragasztása, már csak egy dolog van hátra a használatba vétel előtt: a szegély felhelyezése. A padlóburkolatok szegélyezését külön leírásban mutatjuk meg.