Padlószőnyeg lerakása – padlószőnyeg fektetés

Szeretnéd elsajátítani a padlószőnyeg lerakás legegyszerűbb módszerét? Kövesd az útmutatóban található lépéseket! Ne ijedj meg! A padlószőnyeg fektetést kis kézügyességgel bárki elvégezheti.

Bármilyen burkolatot is fektetsz, az első lépés mindig a talaj vizsgálata. Ha lehetőség van rá vízmérték segítségével (vagy egy egyenes léccel) vizsgáld át a helyiség felületét. Ha 0,5 cm-nél nagyobb eltérést, mélyedést találsz akkor erősen ajánlott az apróbb hibák esetén a glettelés, talajszint eltérés, vagy egyenetlen felület esetén pedig az aljzatkiegyenlítés alkalmazása. Az ehhez való anyagokat áruházainkban is megvásárolhatod.
Következő lépés a helyiség felmérése. Ehhez részletes segítséget találsz a padlószőnyeg választás oldalunkon.

Milyen szerszámokra, eszközökre lesz szükséged?

  • Filctoll
  • Vonalzó, mérőszalag
  • Sniccer
  • Olló
  • Kenőlap
  • Gumihenger
  • Ecset
  • Kétoldalas ragasztószalag
  • Univerzális burkolatragasztó
Ha a szoba méreténél jóval nagyobb darabban áll rendelkezésedre a padlószőnyeg, tekerd ki, és vágd a megfelelő méretűre. Ne felejts el a szoba méretéhez 5-10 cm-t hozzáadni és úgy méretre vágni a padlószőnyeget!
Vágáskor helyezz egy lécet a szőnyeg alá, hogy az aljzat ne csorbítsa ki a vágópengét.
A méretre vágást végezheted ollóval is. Ebben az esetben a filctollal jelöld be a vágás vonalát a szőnyegen.
A padlószőnyeg kiterítése
A padlószőnyeget gyűrődésmentesen terítsd le úgy, hogy körülbelül 5-10 centiméternyi rész felhajoljon a falra.
A vonalzó segítségével szorítsd a falhoz a padlószőnyeget és filctollal jelöld be a vágási vonalat. Ezután ollóval vágd le a felhajló részt.
Ha sniccerrel akarod a vágást elvégezni, először a saroknál vágd be a szőnyeget az ollóval, majd a fal és a padló találkozásának vonalában vágd le a fölösleges részt.

Sarkokra illesztés

A padlószőnyeg lerakása hasonló a PVC burkolat fektetéséhez. A sarkoknál is ugyan azokkal a műveletekkel kell eljárnod.

Beugró saroknál hajtsd vissza a padlószőnyeget figyelve a falakkal való párhuzamosságra. Majd jelöld be a beugró részt a szőnyeg hátoldalán. Ollóval vágd végig a bejelölt részt.
Ezután jelöld be a sarok másik felén is a vágás helyét, és ollóval vágd le a fölösleges szőnyegdarabot.
Természetesen itt is használhatsz sniccert, ha azzal neked kényelmesebb dolgozni.Ebben az esetben a lábaddal szorítsd le a fémvonalzót, hogy mindkét kezed szabadon használhasd.

Csövek körbevágása

Víz-, fűtés-, gáz-, stb. csöveknél szorítsd a szőnyeget a csőhöz és ollóval vágd végig függőlegesen  a padlóig. Ezután a szőnyeget folyamatosan a csőhöz szorítva jelöld be a cső körvonalát.
A jelölésmentén vágd ki a cső helyét, majd a felhajló részt is távolítsd el a már bemutatott módon.

Végül használj csőrózsát a vágási egyenetlenség eltakarására.

Szőnyeg darabok illesztése

Fektesd egymásra a szőnyegeket kb. 5cm-es átfedéssel, ügyelve a mintázat folytonosságára. Mérd meg pontosan, hogy az alsó burkolat mennyivel lóg a felső alá, jelöld be a felső lemezen és mindkettőt vágd végig.
Ha sikerült egyszerre átvágni mindkét szőnyeglapot, a felesleges részt könnyedén ki tudod húzni alóluk. Ezután már csak a rögzítés maradt hátra.
Hajtsd fel mindkét szőnyegdarabot és a találkozásuk mentén ragassz végig egy kétoldalú ragasztó csíkot. Távolítsd el a védőréteget és erős nyomással rögzítsd a padlószőnyeget a ragasztószalaghoz.

Ha a talaj felülete nem teszi lehetővé a ragasztószalag használatát, vagy jobban szereted a folyékony ragasztót, azzal is elvégezheted az illesztést. Ha univerzális ragasztót használsz, a szőnyeget 5-10 perc várakozás után préseld a felkent ragasztóra!

Ideiglenes rögzítés

Erre a célra folyékony vagy kétoldalú ragasztószalagot is használhatsz. Ha kis területű a helyiség, csak a padlószőnyeg szélére, ha nagy területű, teljes felületére, keresztirányban is ragaszd fel a ragasztószalagot. A ragasztás mentén alaposan nyomd a padlóhoz a szőnyeget.

A padlószőnyeg teljes felületének ragasztása

Kisebb helyiségben elég, ha csak a szélek mentén rögzíted a padlószőnyeget. Ebben az esetben minimum 5 cm széles, kétoldalas szőnyegragasztót használj. Ha a ha a padló fokozott igénybevételnek van kitéve, (pl. irodákban) ajánlott a teljes felületet leragasztani. A fentiekben leírt beszabási folyamat után tekerd fel a szoba közepéig a padlószőnyeget és egy simítólappal hord fel a ragasztót az aljzatra. Ezután tekerd vissza a padlószőnyeget, közben a légbuborékokat egy sima felületű léccel vagy gumihenger segítségével nyomd ki a burkolat alól.

Tekerd vissza a szőnyeget a feléig, majd a burkolatragasztót egyenletesen kend a padló felületére 1-1,5 méter szélesen. Várj 5-10 percet, majd tekerd vissza óvatosan a ragasztott felületre és gumihengerrel alaposan préseld át.

Vedd figyelembe ezután, hogy a tökéletes tartáshoz pár óra pihenés szükséges. Ezalatt a ragasztott felületen kerüld az erőteljes mozgást!

Miután rögzült a padlószőnyeg ragasztása, már csak egy dolog van hátra a használatba vétel előtt: a szegély felhelyezése. A padlóburkolatok szegélyezését külön leírásban mutatjuk meg.