Padlószőnyeg választási tanácsok

A padlószőnyeg otthonos, és kiváló tulajdonságainak köszönhetően egyike a legnépszerűbb burkolatoknak. Kellemes, csendes és komfortos megjelenést biztosít a helyiségekben. Lépészaj csökkentő és meleg hőérzet hatást nyújt.

Ha padlószőnyeg vásárláson gondolkozol, bizonyára már el is döntötted, hogy milyen helyiségbe szeretnéd lefektetni. Más és más ugyanis ennek megfelelően az igénybevétel erőssége.

Melyik helyiségbe milyen padlószőnyeg való?

Padlószőnyeg gyerekszobába
Bár gyerekszobába inkább könyebben tisztítható padlóburkolatot ajánlunk, ha mégis erre esik a választás vedd figyelembe, hogy a gyermekek játék és tanulás közben rendszerint hulladékot termelnek. Legyen tehát a padlószőnyeg normál vagy alacsony szálú.
Semikképp se shaggy ami kiváló búvóhely nem csak a morzsák, de még a Lego építőelemek számára is. végül az sem utolsó szempont, hogy a gyermek növekedésével érdeklődése is változik ezért teenager korban már nem biztos, hogy a hercegnő mintás padlószőnyeg a megfelelő választás. A gyerekek számára legalkalmasabb padlószőnyegeket keresd webkatalógusunkban.
Padlószőnyeg hálószobába
Ez az a hely ami szinte kiált a padlószőnyegért, hiszen itt általában mezítláb tartózkodunk és jól esik egy puha, süppedő felületre lépni. A szennyeződés veszélyének sincs annyira kitéve mint más helyiségekben. Ide válassz nyugodtan komfortosabb, magas
szálú padlószőnyeg típust. S mivel maga a helyiség nem túl nagy és hosszabb távban is gondolkodhatsz a használatát illetően, akár magasabb minőségű padlószőnyeget is választhatsz.

Padlószőnyeg nappaliba
A nappaliba, kisebb irodába szánt padlószőnyegnek már strapabíróbbnak kell lennie, hogy elviselje a napi forgalmat. A  sűrű szövésű scroll padlószőnyegek megfelelőek erre a célra. Érdemes sötétebb színű padlószőnyeget választani, hogy a szennyeződések kevésbé látszódjanak meg rajta. Mivel ezekben a helyiségekben több időt töltünk, megfontolandó a thermo padlószőnyegek használata, ami hőszigetelő hatású, de padlófűtésnél is alkalmazható.
Padlószőnyeg közlekedő folyosóba
Folyosókra, szállodai szobákba speciálisan erre a területekre gyártott padlószőnyeg az ajánlott. Ezek sűrűbb szövésűek, erősebb anyagból készülnek ezáltal tartósabbak és a gépi tisztítást is jobban viselik.

Padlószőnyeg padlásszobába, emeletre
Nem bánod meg, ha a vastagabb, dupla filc háttal rendelkező padlószőnyegek közül választasz. Ezek ugyanis csökkentik a lépészajt. Ha mégsem találnál ezek között kedvedre valót, szőnyegalátét használatával javíthatod a hangszigetelés minőségét.

Padlószőnyeg és a háziállatok

Lakásban tartott háziállatok mellett nem nagyon javasolt a padlószőnyeg használata, de ha mégis ragaszkodsz hozzá, azokba a helyiségekbe, ahová az házi kedvenceknek bejárásuk van válassz alacsony szálú és ezáltal könnyebben tisztítható tűzött padlószőnyeget.

Milyen legyen a padlószőnyeg mintázata?

Gyerekszobába egyértelmű fiús és lányos színek és minták közül választhatsz. Hálószobába visszafogottabb, homogén pasztell felület a megfelelő. Vedd figyelembe a mintázat optikai módosító hatását is:

  • világos színek tágítják a sötétek zsugorítják a teret
  • a nagyobb minták kis helyiségben zavaróan hatnak
  • a csíkozás pedig attól függően, hogy milyen irányú hosszítja illetve szélesíti a teret.

Ha már meg van, hogy milyen padlószőnyeget szeretnél, jöhet a feltérképezés.

A helyiség felmérése
Padlószőnyeg vásárlás előtt győződj meg róla, hogy a helyiség falai -ahova a szőnyeget szánod- párhuzamosak-e. Nem árt a sarkokat is ellenőrizni, hogy valóban derékszögűek-e.”Térképezz fel” minden beugrót, szabálytalanságot, mert akár egy centiméter eltérés is elég, hogy a
padlószőnyeg ne illeszkedjen pontosan.
A végleges mérethez feltétlenül adj hozzá minimum 5 centimétert, de ha szabálytalanságot tapasztaltál az alaprajzban akkor minimum 10 centimétert minden oldalhoz. Inkább legyen egy 10 centi széles hulladékcsík, mint egy ugyanekkora rés a padlószőnyeg és a fal között!
Vázlat készítés
A mérések alapján egy kockás lapra készíts vázlatot a helyiség alaprajzáról. Ezzel segíthetsz kollégáinknak, hogy a leggazdaságosabban végezhessék el a padlószőnyeg méretre vágását.
A termékoldalakon megtalálod a padlószőnyegek tekercs szélességét. Ezt érdemes figyelembe venni, hogy kiküszöböld az illesztéseket. Amennyiben mégis illesztésre lesz szükség, kérd eladóink segítségét vásárláskor a megfelelő ragasztóanyag kiválasztásához.
A szőnyegezés befejezése
A padlószőnyeget lerakás után körbe is kell szegélyezni. Ehhez választhatsz a laminált szegélylécek közül, vagy a padlószőnyeg anyagát is használhatod szegélyként. Ez utóbbi megoldásnál a padlószőnyegből 5 centiméteres csíkokat vágunk és azokat az erre a célra gyártott padlószőnyeg szegély sinbe ragasztva a falra lehet rögzíteni.

Végül ne feledd!

Készíts bevásárlólistát webkatalógusunk padlószőnyegek választékából és nyomtasd ki. Így eladóinkkal együtt könnyebben megtalálhatod a megfelelő padlószőnyeget.