PVC burkolat lerakása – PVC fektetés

Szeretnéd elsajátítani a PVC padló lerakás legegyszerűbb módszerét? Kövesd az útmutatóban található lépéseket! Ne ijedj meg! A PVC padlók lerakását kis kézügyességgel bárki elvégezheti.

Fontos azonban tudni, hogy a gyártói garancia érvényesítéséhez szükséges a szakszerű lerakás. Mielőtt nekifognál érdeklődj az üzletben, hogy a megvásárolt PVC padlóhoz milyen lerakási feltételek vannak előírva.

Bármilyen burkolatot is fektetsz, az első lépés mindig a talaj vizsgálata. Ha lehetőség van rá vízmérték segítségével (vagy egy egyenes léccel) vizsgáld át a helyiség felületét. Ha 0,5 cm-nél nagyobb eltérést, mélyedést találsz akkor erősen ajánlott az apróbb hibák esetén a glettelés, talajszint eltérés, vagy egyenetlen felület esetén pedig az aljzatkiegyenlítés alkalmazása. Az ehhez való anyagokat áruházainkban is megvásárolhatod.
Következő lépés a helyiség felmérése. Ehhez részletes segítséget találsz a PVC padló választás oldalunkon.
Milyen szerszámokra, eszközökre lesz szükséged?
  • Ceruza
  • Vonalzó, mérőszalag
  • Szike
  • Olló
  • Kenőlap
  • Simító
  • Univerzális burkolatragasztó
Ha a szoba méreténél jóval nagyobb darabban áll rendelkezésedre a PVC burkolat, tekerd ki, és vágd a megfelelő méretűre. Ilyenkor ne felejts el a szoba méretéhez 5-10 cm-t hozzáadni és úgy méretre vágni a PVC-t!
Kezdődhet a burkolási munka:
Igazítsd (lehetőleg) a helyiség leghosszabb oldalához a PVC padlót úgy, hogy az kb. 0,5 cm-re, párhuzamosan helyezkedjen el gyűrődés mentesen a fal szélétől. A többi oldalon pedig 5-10 centiméternyi rész hajoljon fel a falra.
Azokon az oldalakon, ahol a PVC a falra hajlik, erős nyomással hajtsd vissza a PVC lemezt úgy, hogy a burkolat felületén egy törésvonal keletkezzen. Ha jól csináltad, a visszahajtott rész pontosan a falra simul majd.
A törésvonal mentén a szike segítségével vágd le a visszahajló részt. A fal és a padló találkozása vezesse a kést.
Ha vágás közben úgy érzed, hogy már nem elég éles a szike, egy laposfogó segítségével törd le a vágólapot a következő perforációig.

Sarkokra illesztés

Beugró saroknál, beépített bútoroknál hajtsd vissza a PVC padlót a falakkal való párhuzamosság figyelembevételével és nyomd le a fal és az aljzat  találkozásánál.
Szorítsd a falhoz a PVC padlót, és végezd el a segédvágásokat a kilógó széltől az aljzat felszínéig a sarkok mentén.

Csövek körbevágása

Víz-, fűtés-, gáz-, stb. csöveknél szorítsd a PVC-t a csőhöz és ollóval függőlegesen vágd végig a padlóig. Ezután a burkolatot folyamatosan a csőhöz szorítva, a szikével metszd körbe a csövet.
A vágási hézagot csőrózsával takarhatod el. Ilyet vásárolhatsz üzleteinkben, de beszerezhető a víz-, fűtés szerelési üzletekben is.

Több PVC ív illesztése

Fektesd egymásra a burkolatokat kb. 5cm-es átfedéssel, ügyelve a mintázat folytonosságára. Mérd meg pontosan, hogy az alsó burkolat mennyivel lóg a felső alá, majd jelöld be a felső lemezen. Ezután a vonalzó mentén mindkettőt vágd végig.
Ezután figyelve a pontos illesztésre, hajtsd vissza a PVC ívet. Ha jól csináltad, a két lemez a mintázata tökéletesen illeszkedik egymáshoz.

Ha vágás közben úgy érzed, hogy már nem elég éles a szike, egy laposfogó segítségével törd le a vágólapot a következő perforációig.

 

A PVC teljes felületének ragasztása

Minden esetben javasolt a teljes felület leragasztása. Ezzel nem csak a víz aláfolyást, és az elmozdulást, gyűrődést előzheted meg, hanem az esetleges gyártói garancia igénybevételénél is figyelembe veszik.

Ne ijedj meg, ez sem olyan ördöngös művelet, mint ahogyan hangzik!
A faltól indulva tekerd vissza a PVC lemezt a feléig, majd a burkolatragasztót egyenletesen kend a padló felületére 1-1,5 méter szélesen.
Tekerd vissza óvatosan a PVC-t a ragasztott felületre, majd a simító segítségével alaposan préseld át, hogy az esetleges légbuborékok távozzanak a PVC burkolat alól.

Ezt mindaddig ismételd, míg a burkolattal vissza nem érsz a falig. Majd ugyan így járj el a burkolat másik felével is.

Ívek találkozásánál gyakorolj erős nyomást a padlóburkolatra úgy, hogy a simítót mindkét irányból az illesztés felé tolva haladsz végig.
Amikor csőhöz érkezel a ragasztózással, a cső körül ecsettel kend be a padlózatot, majd figyelve a pontos illesztésre, hajtsd vissza a PVC ívet.
Simítóval préseld a PVC lemezt körbe a cső irányába, és a fal felé.

Vedd figyelembe ezután, hogy a tökéletes tartáshoz pár óra pihenés szükséges. Ezalatt a ragasztott felületen kerüld az erőteljes mozgást!

Miután rögzült a PVC padló ragasztása, már csak egy dolog van hátra a használatba vétel előtt: a szegély felhelyezése. A padlóburkolatok szegélyezését külön leírásban mutatjuk meg.