PVC burkolat lerakása – PVC fektetés

Szeretnéd elsajátítani a PVC padló lerakás legegyszerűbb módszerét? Kövesd az útmutatóban található lépéseket! Ne ijedj meg! A PVC burkolat fektetést kis kézügyességgel bárki elvégezheti.

A burkolási munkához az alábbi eszközökre lesz szükséged

laminalt-padlo-lerakasi-utmutato-talajellenorzes

1. lépés

Bármilyen burkolatot is fektetsz, az első lépés mindig a talaj vizsgálata. Ha lehetőség van rá vízmérték segítségével (vagy egy egyenes léccel) vizsgáld át a helyiség felületét. Ha 0,5 cm-nél nagyobb eltérést, mélyedést találsz akkor erősen ajánlott az apróbb hibák esetén a glettelés, talajszint eltérés, vagy egyenetlen felület esetén pedig az aljzatkiegyenlítés alkalmazása. Az ehhez való anyagokat áruházainkban is megvásárolhatod.

profi-padlo-segitseg-sarga-ujjak

2. lépés

Következő lépés a helyiség felmérése. Ehhez részletes segítséget találsz a padlószőnyeg választás oldalunkon.

pvc-padlo-lerakasi-utmutato-2
pvc-padlo-lerakasi-utmutato-3

3. lépés

Ha a szoba méreténél jóval nagyobb darabban áll rendelkezésedre a PVC burkolat, tekerd ki, és vágd a megfelelő méretűre. Ilyenkor ne felejts el a szoba méretéhez 5-10 cm-t hozzáadni és úgy méretre vágni a PVC-t!

pvc-padlo-lerakasi-utmutato-4

4. lépés (a)

Kezdődhet a burkolási munka:
Igazítsd (lehetőleg) a helyiség leghosszabb oldalához a PVC padlót úgy, hogy az kb. 0,5 cm-re, párhuzamosan helyezkedjen el gyűrődés mentesen a fal szélétől. A többi oldalon pedig 5-10 centiméternyi rész hajoljon fel a falra.

pvc-padlo-lerakasi-utmutato-5

4. lépés (b)

Azokon az oldalakon, ahol a PVC a falra hajlik, erős nyomással hajtsd vissza a PVC lemezt úgy, hogy a burkolat felületén egy törésvonal keletkezzen. Ha jól csináltad, a visszahajtott rész pontosan a falra simul majd.

pvc-padlo-lerakasi-utmutato-6

5. lépés

A törésvonal mentén a szike segítségével vágd le a visszahajló részt. A fal és a padló találkozása vezesse a kést.
Ha vágás közben úgy érzed, hogy már nem elég éles a szike, egy laposfogó segítségével törd le a vágólapot a következő perforációig.

pvc-padlo-lerakasi-utmutato-7
pvc-padlo-lerakasi-utmutato-8

6. lépés (a)

Beugró saroknál, beépített bútoroknál hajtsd vissza a PVC padlót a falakkal való párhuzamosság figyelembevételével és nyomd le a fal és az aljzat  találkozásánál.

pvc-padlo-lerakasi-utmutato-9
pvc-padlo-lerakasi-utmutato-10

6. lépés (b)

Szorítsd a falhoz a PVC padlót, és végezd el a segédvágásokat a kilógó széltől az aljzat felszínéig a sarkok mentén.

pvc-padlo-lerakasi-utmutato-14
pvc-padlo-lerakasi-utmutato-15

7. lépés (a)

Víz-, fűtés-, gáz-, stb. csöveknél szorítsd a PVC-t a csőhöz és ollóval függőlegesen vágd végig a padlóig. Ezután a burkolatot folyamatosan a csőhöz szorítva, a szikével metszd körbe a csövet.

pvc-padlo-lerakasi-utmutato-csorozsa
pvc-padlo-lerakasi-utmutato-csorozsa-1

7. lépés (b)

A vágási hézagot csőrózsával takarhatod el. Ilyet vásárolhatsz üzleteinkben, de beszerezhető a víz-, fűtés szerelési üzletekben is.

pvc-padlo-lerakasi-utmutato-25
pvc-padlo-lerakasi-utmutato-27

8. lépés (a)

Több lemez egymáshoz illesztése
Fektesd egymásra a burkolatokat kb. 5cm-es átfedéssel, ügyelve a mintázat folytonosságára. Mérd meg pontosan, hogy az alsó burkolat mennyivel lóg a felső alá, majd jelöld be a felső lemezen. Ezután a vonalzó mentén mindkettőt vágd végig.

pvc-padlo-lerakasi-utmutato-29b
pvc-padlo-lerakasi-utmutato-31

8. lépés (b)

Ezután figyelve a pontos illesztésre, hajtsd vissza a PVC ívet. Ha jól csináltad, a két lemez a mintázata tökéletesen illeszkedik egymáshoz. Ha minden stimmel rögzítheted is a két lemezt a padlóhoz.

pvc-padlo-lerakasi-utmutato-22

9. lépés

A PVC teljes felületének ragasztása
Minden esetben javasolt a teljes felület leragasztása. Ezzel nem csak a víz aláfolyást, és az elmozdulást, gyűrődést előzheted meg, hanem az esetleges gyártói garancia igénybevételénél is figyelembe veszik. 
Ne ijedj meg, ez sem olyan ördöngös művelet, mint ahogyan hangzik!
A faltól indulva tekerd vissza a PVC lemezt a feléig, majd a burkolatragasztót egyenletesen kend a padló felületére 1-1,5 méter szélesen.

pvc-padlo-lerakasi-utmutato-23
pvc-padlo-lerakasi-utmutato-24

10. lépés

Tekerd vissza óvatosan a PVC-t a ragasztott felületre, majd a simító segítségével alaposan préseld át, hogy az esetleges légbuborékok távozzanak a PVC burkolat alól.
Ezt mindaddig ismételd, míg a burkolattal vissza nem érsz a falig. Majd ugyan így járj el a burkolat másik felével is.

pvc-padlo-lerakasi-utmutato-19b
pvc-padlo-lerakasi-utmutato-csorozsa-2

11. lépés

Amikor csőhöz érkezel a ragasztózással, a cső körül ecsettel kend be a padlózatot, majd figyelve a pontos illesztésre, hajtsd vissza a PVC ívet.
Simítóval préseld a PVC lemezt körbe a cső irányába, és a fal felé. Vedd figyelembe ezután, hogy a tökéletes tartáshoz pár óra pihenés szükséges. Ezalatt a ragasztott felületen kerüld az erőteljes mozgást!

Miután rögzült a PVC padló ragasztása, már csak egy dolog van hátra a használatba vétel előtt: a szegély felhelyezése. A padlóburkolatok szegélyezését külön leírásban mutatjuk meg.