PVC padló választási tanácsok

Hogyan vásároljunk PVC padlót? Mire ügyeljünk a vásárlásnál? Melyik a legjobb PVC burkolat?

profi-padlo-vasarlasi-tanacs-pvc (3)

A megfelelő PVC padlóanyag kiválasztásánál nemcsak a vastagságra, mintázatra kell figyelmet fordítani, hanem az adott típus terhelhetőségi minősítésére és komfort értékére is.

profi-padlo-vasarlasi-tanacs-pvc (7)

E minősítéseket általában a termék adatlapjáról lehet megtudni. Minél magasabb egy termék terhelhetőségi foka, annál tartósabb maga a padlóburkolat. Ez ugyanis a koptatóréteg vastagságára utaló érték, ami 0,15-0,4 mm vastagságú lehet.

Lakásba – a használat gyakoriságától függően – 0,2 mm-től vastagabb koptatórétegű PVC padlók a megfelelők. Így a vastagabbak, akár 5-10 évig is használhatók maradnak, jelentősebb kopás nélkül.

Konyhába kifejezetten ajánlott járólap mintás PVC padló.

Fontos tudni, hogy kültéri használatra a PVC burkolatok nem alkalmasak, gyorsan tönkremennek a szélsőséges időjárási viszonyok miatt, ezért teraszok balkonok leburkolására nem használhatók, legfeljebb nagyon rövid ideig.

Lakossági PVC padló

A lakossági PVC padló lágyítót (DEHP), stabilizátort, ásványi töltőanyagot és pigmentet tartalmaz. Üvegfátyollal erősített méret stabil, szín-nyomott, kémiailag préselt felületi tömör koptatóréteggel ellátott, hab alátétes, kiváló kopogóhang gátlású műanyagpadló.

Alkalmazási terület

Elsősorban lakossági célra alkalmazható. Lakóházakban, hétvégi házakban a gazdag szín- és mintaválaszték igazodik a különböző helyiségek (konyha, előszoba, fürdőszoba, gyermekszoba) stílusához.

Kezelés, napi karbantartás

Nedves, puha ruhával célszerű a felületet áttörölni. A viasztartalmú padlóápoló szerek bizonyos időközönkénti használata meggátolja a szennyező anyagok tapadását a felületen és szép fényt ad a padlókárpitnak.

Figyelem! Tisztításra festékhígítók, szerves oldószerek nem használhatók. Azonnal fel kell törölni bármilyen kémiai anyagot. A színes gumiból készült vagy gumírozott termékek (bútorláb, kerék) tartósan érintkezve a padló felületével barna foltot hagynak. Erős savak, lúgok, festékek (hajfesték, tinta, golyósíron, paprika), forró tárgyak, hegyes, éles eszközök, a padló felületén maradandó sérülést okozhatnak. Direkt napfény, UV sugárzás fokozatos elszíneződést vált ki, ezért szabadtéri tárolását és használatát nem ajánljuk. Kerüljük görgős szék használatát a műpadlón.

Beépítési javaslatok

Az aljzatnak simának, pormentesnek, száraznak (max. nedvességtartalom 2,5%) kell lennie.
A padló beépítési hossza a helyiség hosszmérete +5 cm. A második beépítési csíkot, azonos futásiránnyal, az első mellé kell fektetni, a széleket egymáshoz ütköztetve. A színazonosság érdekében csak azonos gyártási tételből származó, azonos diszpozíciójú tekercsek fektethetők egymás mellé. A ragasztóanyag kiválasztásánál a felhasználási területet, az aljzat nedvességtartalmát, előkészítettségét kell figyelembe venni. A ragasztás után hengeres simítást kell alkalmazni a padló alá záródott levegő vagy gázbuborékok eltávolítására.
A tekercseket felhasználás előtt 24 órával kitekercselve pihentetni szükséges a felhasználásnak megfelelő hőmérsékleten, amely nem lehet alacsonyabb, mint +18 °C. Szerves oldószer bázisú ragasztóanyag használata nem ajánlott.

(graboplast)