PVC padló választási tanácsok

A megfelelő PVC padlóanyag kiválasztásánál nemcsak a vastagságra, mintázatra kell figyelmet fordítani, hanem az adott típus terhelhetőségi minősítésére és komfort értékére is.

Jó ha tudod!

A minősítéseket általában a termék adatlapjáról lehet megtudni. Minél magasabb egy termék terhelhetőségi foka, annál tartósabb maga a padlóburkolat. Ez ugyanis a koptatóréteg vastagságára utaló érték, ami 0,15-0,4 mm vastagságú lehet.

Lakossági
PVC

Homogén
PVC

Thermo
PVC

Közületi
PVC

Mire figyeljek vásárlás előtt?

Alkalmazási terület

Elsősorban lakossági célra alkalmazható. Lakóházakban, hétvégi házakban a gazdag szín- és mintaválaszték igazodik a különböző helyiségek (konyha, előszoba, fürdőszoba, gyermekszoba) stílusához.

Ápolás

Nedves, puha ruhával célszerű a felületet áttörölni. A viasztartalmú padlóápoló szerek bizonyos időközönkénti használata meggátolja a szennyező anyagok tapadását a felületen és szép fényt ad a padlókárpitnak.

Fektetés

Az aljzatnak simának, pormentesnek, száraznak (max. nedvességtartalom 2,5%) kell lennie.
A padló beépítési hossza a helyiség hosszmérete +5 cm. A második beépítési csíkot, azonos futásiránnyal, az első mellé kell fektetni, a széleket egymáshoz ütköztetve. 

Mit kell feltétlenül tudnom a PVC padlóról?

profi-padlo-szolnok-aruhaz-2020-pvc (13)

Beépítés

A színazonosság érdekében csak azonos gyártási tételből származó, azonos diszpozíciójú tekercsek fektethetők egymás mellé. A ragasztóanyag kiválasztásánál a felhasználási területet, az aljzat nedvességtartalmát, előkészítettségét kell figyelembe venni. A ragasztás után hengeres simítást kell alkalmazni a padló alá záródott levegő vagy gázbuborékok eltávolítására.
A tekercseket felhasználás előtt 24 órával kitekercselve pihentetni szükséges a felhasználásnak megfelelő hőmérsékleten, amely nem lehet alacsonyabb, mint +18 °C. Szerves oldószer bázisú ragasztóanyag használata nem ajánlott.

pp-tisztitoszerek-kategoria

Tisztítás

Tisztításra festékhígítók, szerves oldószerek nem használhatók. Azonnal fel kell törölni bármilyen kémiai anyagot. A színes gumiból készült vagy gumírozott termékek (bútorláb, kerék) tartósan érintkezve a padló felületével barna foltot hagynak. Erős savak, lúgok, festékek (hajfesték, tinta, golyósíron, paprika), forró tárgyak, hegyes, éles eszközök, a padló felületén maradandó sérülést okozhatnak. Direkt napfény, UV sugárzás fokozatos elszíneződést vált ki, ezért szabadtéri tárolását és használatát nem ajánljuk. Kerüljük görgős szék használatát a műpadlón.

graboplast-pvc-padlo-szerke

Szerkezet

A lakossági PVC padló lágyítót (DEHP), stabilizátort, ásványi töltőanyagot és pigmentet tartalmaz. Üvegfátyollal erősített méret stabil, szín-nyomott, kémiailag préselt felületi tömör koptatóréteggel ellátott, hab alátétes, kiváló kopogóhang gátlású műanyagpadló.

szl-201803-pvc-padlo-elegance-warmoak-997l-ent

Kopásállóság

Lakásba – a használat gyakoriságától függően – 0,2 mm-től vastagabb koptatórétegű PVC padlók a megfelelők. Így a vastagabbak, akár 5-10 évig is használhatók maradnak, jelentősebb kopás nélkül.