Szabadság az erkélyen

szabadsag-az-erkelyen

Bármekkora erkélyed is van, rendezd be úgy, hogy öröm legyen az ott tartózkodás. Ne csak a mosott ruha szárítására, vagy a bedobozolt lomok tárolására használd.
Hiszen ha kegyes az időjárás, akkor szívesen csinálunk mindent a szabadban. Az étkezéstől kezdve a munkán keresztül a gyerekekkel való játszadozásig. Persze ehhez jó, ha van egy -lehetőleg összecsukható- asztalod, amit kivihetsz, és hozzá néhány szék.
Egy erkély, balkon azon túl, hogy fontos életterünk, fontos üzenetet is hordoz. Képet ad az ott lakóktól, a külvilág felé. A külső szemlélőnek egy terasz sok mindent elárul a tulajdonosáról. A színek összhangja, az ott lévő dolgok harmóniája vagy rendezetlensége pozitív vagy negatív gondolatokat kelt az emberben.

De nem csak nekünk esik jól a nyári napsütésben pihenni, feltöltődni a szabadban. Gondoltál már rá, hogy a lakásodat díszítő szobanövényeket is egy kis nyaralásra küldd? Na nem messze, csak a teraszra vagy az erkélyre. Sok növény jobban fejlődik, ha a nyarat a szabadban (szél- és eső védett helyen) töltheti.

A kialakítás mikéntjét elsősorban a terasz funkciója határozza meg. Neked kell eldönteni, hogy milyen célra kívánod használni. Más szempontokat kell érvényesíteni például egy kisgyermekes családnál és mást egy fiatal párnál, egy egyedülállónál vagy éppen idősebbeknél. És mindezt a méretek adta lehetőségeken belül. Bármelyik korosztályba is tartozol, próbáld meg úgy kialakítani ezt a plusz életteredet is, ahogy az neked, a családodnak a legjobban tetszik. Nyugodtan engedj teret a vágyaidnak.

Hogy a te virágaid közül melyik növény vihető ki, legjobb ha szakemberrel egyeztetsz, de néhány ismertebb fajtánál segíteni tudunk: Mint a kopasz murvafürt, vagy a citrusfélék. Vigyázz: A napos helyen a gyökérlabda gyorsan kiszárad, különösen akkor ha a szél is fúj. Néhány növényt naponta kétszer is öntözni kell, hogy megfelelő vízmennyiséghez jusson.
Ha lehetőséged van rá, állítsd a pálmákat és jukkákat nyáron a szabadba. A növények tenyészhelyi igényei azonban eltérőek: A kókuszpálma, a japán cikász, a törpe lószőrpálma és a jukka a teljes napfényt igényli. A mexikói hegyipálmának, a halfarok pálmának és a kenciapálmának félárnyékban kell állnia. Ügyelj arra, hogy a szél ne tudja megszaggatni a pálmaleveleket és a növények szilárdan álljanak.

szabadsag-az-erkelyen

A pálmákat május közepe előtt ne tedd ki a szabadba!

Például a csüngőágú fikusz, tarka dracéna, csüngő csokros inda, indás kőtörőfű, szobaarália és valamennyi mediterrán dézsás növény, rendkívül élvezik a szabadságot az erkélyen, elsősorban akkor, ha már tekintélyes termetűek, és nagy levéltömeget hordoznak.

Mindenesetre a legtöbbjüknek félárnyékos, erős széltől és zuhogó esőtől védett helyre van szüksége. A gyenge, nyári eső azonban inkább javukra válik. A nagy levelű, magas egyedeket feltétlenül támasszuk meg, hogy erős szél esetén fel ne boruljanak. Ügyeljünk arra, hogy ne száradjon ki, de egy futó zápor után se álljon túl vizesen.

szabadsag-az-erkelyen (3)

A téli hónapokban hűvösebb tenyészhelyen álló azáleák, virágaikkal heteken át gyönyörű látványt nyújtanak, nyáron legjobb, ha a szabadba, félárnyékos helyre állítod és soha nem hagyod kiszáradni a növényeket. Ezért állítsd egy második cserépbe őket, amelyben (más növényektől eltérően) nyugodtan állhat 1 cm magas víz. Ha kerted van, az azáleákat ki is ültetheted.

A dúsan leveles növények legtöbbször sok vizet igényelnek. Gyakran öntözd őket, inkább az esti órákban, mert akkor már nem tűz a nap. Másik módszer, mely kielégítő mennyiségű, mégsem túl erős öntözésre alkalmas, hogy a növény számára a vizet az alátétből biztosítod. Töltsd tele csordultig vízzel – meleg időben egy nap akár többször is. Ha egy fél óra múlva még találsz vizet az alátétben, ami még nem szívódott fel, akkor azt öntsd ki, hogy ne alakuljon kipangó víz.