Találd meg az otthonodhoz illő színeket

kenyelmes-otthon-talald-meg-a-szineket (1)

Ez talán merész kihívásnak tűnik, de ha szobáról-szobára haladsz, nem is olyan ijesztő feladat. A színek összhangja viszont fontos ahhoz, hogy harmonikus környezetben élhessünk.
Ha szobáról szobára haladva tervezed meg, nem fogsz elveszni a színek kavalkádjában. Mert gondold csak el a lakást, mikor minden ajtó nyitva áll, és minden szobába belátni: itt egy kis lila, ott egy kis zöld, egy másik helyiség sárgán pompázik, amott pedig a kék konyha. Nem néz ki valami jól, ugye?

Előfordulhat, hogy amikor beköltözöl egy lakásba, az egyik szobát már kitapétázva találod. Ami van olyan jó állapotban, -és az ízlésednek is megfelel- hogy, felesleges volna nekilátni a szoba átalakításának. A legegyszerűbb megoldás ilyenkor, ha a tapéta színeiből választasz egyet (mondjuk a mintában található kék árnyalatot) és ezt használod a szomszéd szobában, hogy összeköttetést teremts a két helyiség között.

Szerezz be egy színkört, és gondold végig, hogyan használhatnád fel az egymás szomszédságában található árnyalatokat. Fusd végig a színeket és barátkozz meg valamelyik színkombinációval. Az egyes színcsoportok különbözőképpen befolyásolják a szoba hangulatát, és még arra is hatással van, hogy miképpen érzékeljük a méreteit.
A szín kiválasztásakor vedd figyelembe a szobák méretét. Ha a lakás több kisebb szobából áll, célszerű halványabb színeket alkalmazni.A nagy terekkel rendelkező lakásban pedig nyugodtan válassz sötétebb tónusokat.

pp-szinkor

Mielőtt nekilátnál a festésnek, először végezz próbafestést. A kiválasztott színekkel fess be papírlapokat, majd ezeket erősítsd a falra. Hagyd ott őket egy teljes napig és figyeld meg, hogy az egyes szobák fényviszonyai hogy befolyásolják a színek összhatását. Kérd ki más véleményét is. Semmiképp ne láss neki a falfestésnek mielőtt meg barátkoztál volna teljesen a színkompozícióval.