Tapétát, de milyet?

Tapétát, de milyet?

tapéta különféle design-jaival harmóniát teremt lakásunk helységei között. Ha csak egy falra helyezünk fel egy mozgalmas tapétát, máris életet varázsolunk a szobába. A tapéta gyors és hálás anyag a modern a retro a barokk vagy akár a mediterrán hangulat megteremtéséhez. A megfelelő és jó minőségű tapéta, sokat befolyásol a lakásunk hangulatán.

Bizonyára már Te is tapasztaltad, hogy időnként szívesen vesszük magunkat körül bizonyos színekkel, sőt vannak bizonyos \”színkorszakaink\”, ugyanakkor vannak olyan színek, melyeket szisztematikusan kerülünk. Ezek az érzések szorosan rezonálnak a lelkiállapotunkkal. Mielőtt azonban kiválasztanád a szoba színét, nem árt tudni, hogy milyen célra fogod használni azt. A színek pszichológiájának ismerete segíthet tudatossá tenni a jó közérzetünknek megfelelő színválasztást.

Elegáns, mégis mozgalmas hatást érhetünk el például a nappaliban egye kiválasztott szín különböző árnyalatainak használatával. Például ha kedveled a bordó színt, az egyik falat boríthatod ezüst-bordó mintával, a többit pedig a hozzá tartozó egészen halvány bordóval. A lakástextileken szintén visszaköszönhetnek a bordó különböző árnyalatai.

kenyelmes-otthon-legyen-sarga-1

A papír alapú tapéták a legáltalánosabban elterjedt típusok. Különösebb előkészületek nélkül könnyen felragaszthatók a sima falra és jó színtartóak. Mintázatuk, színárnyalatuk igen változatos. Dombornyomással is készülnek.

pp-tapeta-minta-hatasa
pp-tapeta-minta-hatasa-2

Mintázat hatása

A nagyméretű minták inkább nagyobb helyiségbe valók, mert összenyomja a helyiséget és kevésbé érvényesül a minta. Az apró minták viszont optikailag nagyítják a tapétázott szobát ezért kisebb helyiségbe jobban megállják helyüket.

pp-tapeta-csikok-hatasa

Csíkozás hatása

A függőleges csíkok szűkítik a szobát, és növelik magasságát. A vízszintes csíkozás hatására pedig alacsonyabbnak és szélesebbnek tűnik a szoba. A csíkok mindig megnyújtják a felületet, ezért érdemes ezt a mintát választani oda ahol valamilyen irányba nyújtani szeretnénk a helyiséget.

pp-tapeta-arnyekok-hatasa

Árnyékok, fények hatása

A sötét hangsúlyos fal rövidebb falfelület érzetét kelti a szobában. A hangsúlyos fal a szoba optikai középpontját alkotja. Ezen a helyen egy kontrasztos színű bútor különösen feltűnő. Ha a hangsúlyos fal és a padlófelület mintája hasonló, a létrejövő optikai kapcsolat rövidíti a szobát.