Laminált padló lerakása – Laminált padló fektetés

Szeretnéd elsajátítani a Laminált padló lerakás legegyszerűbb módszerét? Kövesd az útmutatóban található lépéseket! Ne ijedj meg! Ha pontosan követed a leírást, tökéletes munkát végezhetsz..

Fontos azonban tudni, hogy a gyártói garancia érvényesítéséhez szükséges a szakszerű lerakás. Mielőtt nekifognál érdeklődj az üzletben, hogy a megvásárolt laminált padlóhoz milyen lerakási feltételek vannak előírva. Ez általában a termék csomagolásán is megtalálható.

A megfelelő kopásállóság egy helyiség számára az amelyik bírja azokat a megpróbáltatásokat, melyeket a lakásban, irodában, üzleteben viselnie kell. Ezt jelölik az “AC” értékek 1-től 5-ig. Minél nagyobb ez a szám, annál erősebb a laminált padló kopásállósága.

A kopásállóság és az alkalmazhatósági osztály jelöléseinek jelentését részletesen megtalálod a Laminált padlóval kapcsolatos kérdések oldalán.

Bármilyen burkolatot is fektetsz, az első lépés mindig a talaj vizsgálata. Ha lehetőség van rá vízmérték segítségével (vagy egy egyenes léccel) vizsgáld át a helyiség felületét. Ha 0,5 cm-nél nagyobb eltérést, mélyedést találsz akkor erősen ajánlott az apróbb hibák esetén a glettelés, talajszint eltérés, vagy egyenetlen felület esetén pedig az aljzatkiegyenlítés alkalmazása. Az ehhez való anyagokat áruházainkban is megvásárolhatod.
Következő lépés a helyiség felmérése. Ehhez részletes segítséget találsz a Laminált padló választási tanácsok oldalunkon.
Milyen szerszámokra, eszközökre lesz szükséged?

  • Kézi fűrész (vagy dekopír-fűrész)
  • Ceruza
  • Derékszögű vonalzó
  • Mérőszalag
  • Széles ragasztószalag
  • Műanyag ragasztó
  • Ékek (1cm vastag)
  • Lyukfúró
A laminált padló pihentetése
Minimum 48 óra hosszat javasolt a laminált padlót az adott helyiségben pihentetni, hogy átvegye a szoba hőmérsékletét és páratartalmát. Ennek elmulasztása esetén a laminált padló összerakott állapotban kénytelen alkalmazkodni a szoba klímájához, ami a panelek (lapok) vetemedését okozhatja.

Párazáró fólia alkalmazása

Ásványi anyagokból készült aljzat esetén a nedvesség kizárására min. 0,2 mm vastag polietilén párazáró fóliát kell használni, amely túlnyúlik az aljzat kontúrján.

  • A cementesztrich nedvességtartalma 2,0 CM %-nál,
  • a kálciumszulfát esztrich nedvességtartalma 5,0 CM %-nál nem lehet magasabb.

(CM=Calciucarbid Method)

A párazáró fóliát minimum 10 cm-es átfedéssel terítsd egymásmellé, és az illesztéseknél ragasztószalaggal rögzítsd. A párazáró fóliának a falra is fel kell hajolnia. A szegélylécet ugyanis majd a fóliával együtt kell a falhoz rögzíteni.

Erre kerül aztán a 2 -3 mm vastag habfólia, vagy –hang és hőszigetelés esetén- az 5 mm vastag isotherm alátétlemez.

A beton nedvességtartalmának megállapítása

A legegyszerűbb egy erre szakosodott cégtől megrendelni a szolgáltatást, akik megfelelő műszerek segítségével képesek bemérni a pontos nedvességtartalmat. Előfordul, hogy erre nem adódik lehetőség, vagy a kis felület, illetve költségkímélő szempontból nem szeretnéd igénybe venni ezt a szolgáltatást. Ennek elkerülésére is van lehetőség, bár közel sem pontos, de megállapítható, hogy az aljzat megfelelő-e a parketta fektetésére:

Söpörd össze a betonról a lerakódott porréteget. Ha a por csomókba összetapad, akkor egyértelműen túl nedves a felület, az aljzat még nem áll készen a burkolásra.

Vagy fóliapróbával is próbálkozhatsz. Ragassz fóliát az aljzatra, legjobb, ha több darabbal kísérletezünk az aljzat különböző pontjain. Egy nap elteltével vizsgáld meg a leragasztott darabokat. Ha a beton még túl nedves, a fólián párakicsapódás keletkezik, továbbá a fóliát felszedve, a beton színe kissé megváltozik. Amennyiben nem tapasztalsz hasonlót, akkor megfelelő az aljzat a burkolásra.

Padlóalátét lefektetése

A laminált padló alá a talaj esetleges egyenetlenségének korrigálására padlóalátétet kell fektetni. Többféle padlóalátét létezik. Az, hogy melyiket kell adott esetben alkalmazni, több tényezőtől is függ:

Van-e padlófűtés? Ebben az esetben vagy ún. iszappapírt kell használnod, vagy kimondottan padlófűtéshez tervezett alátétlemezt.
Hol helyezkedik-e el a szoba? Ha ugyanis emeleten, ajánlatos lépészaj csökkentő padlóalátétet alkalmaznod.
Van-e szigetelés? Ha fűtetlen helyiség felett fekszik, (pince, szuterén, garázs, stb.) esetleg az aljzatbeton nincs leszigetelve, akkor hőszigetelő padlóalátétet kell leraknod.

Legtöbb esetben azonban tökéletesen megfelelő a habfólia használata.
Tekerd ki a habfóliát a fal mellet úgy, hogy 5-5 cm felnyúljon a falra.
A fólia csíkokat fektesd egymás mellé, és széles ragasztószalaggal rögzítsd egymáshoz.
Kezdődhet a burkolási munka*:
Az aljzatnak tisztának, száraznak és szilárdnak kell lennie. A fal és a laminált padló panel közé tegyél minimum 1,2 cm vastag ékeket, hogy biztosítsd a dilatációs hézagot. Ez a nedvesség és hőmérséklet változás okozta térfogatnövekedés miatt fontos. A parkettázást általában a fény fő beesési irányával párhuzamosan kezdjük meg.
Illeszd az első panelt féder résszel a falhoz. A laminált panelek rövid oldalainak összeillesztésével haladj végig a fal mentén.
Minden panelt ellenőrizz lerakás előtt, hogy hibás darabok ne kerüljenek beépítésre.

Ha a fal nem egyenes, vagy a sarkok nem derékszögűek, akkor távtartó nélkül rakd le az első sor laminált padlót, majd ott ahol a fallal érintkezik, rajzold be a levágandó részt. Vágd ki a fölösleges darabot és úgy helyezd vissza, most már az ékeket is használva.

A következő sor elkezdése előtt mérj le legalább 30cm-t egy panelen. Ekkora átfedési távolság szükséges ugyanis a laminált lapok stabil illesztéséhez.
Derékszöggel jelöld be a vágás vonalát, és a kézi fűrésszel vágd le a bejelölt darabot. A maradékot tedd félre, lehet, hogy a későbbiekben még fel tudod használni.
Illeszd össze a következő sor paneljeit a lapok rövidebbik oldalainál. Tedd hozzá a levágot darabot is, majd az egész sort hajtsd rá az előzőre a hosszanti oldalak mentén.

Sor végi, utolsó panel bevágása

Helyezz egy lapot úgy a sor alá, hogy azok egyforma hosszú oldalai egymással szemben legyenek. Mérd meg a hiányzó részt, jelöld be a panelen, és vágd le.
Az ezt követő sort egy egész lappal kezd, az átfedés miatt. Mindig helyezz éket a fal és a panel közé.

Ezeket az illesztési és vágási előírásokat figyelembe véve rakd le végig a helyiség teljes felületét. Ha kiugró részhez vagy csőhöz érkezel, az alábbiak szerint járj el.

Beugró részek

Beugró részeknél illeszd a megfelelő helyzetbe a panelt. Használd itt is az ékeket.
Derékszögű vonalzó segítségével vetítsd a panelre a beugró részt, majd vágd ki azt.
Most már a helyére tudod illeszteni a méretre szabott laminált padló lapot.

Csövek

A derékszögű vonalzót a falhoz szorítva jelöld be a cső mindkét oldalát a panelen.
Ezután told a vonalzót a falnál lévő távtartóhoz és a mért távolságot is jelöld be a lapon.
Vágd ki a cső szélességét a bejelölt hosszban, majd törd ki azt. Ha szükséges a pontos méret eléréséhez használj reszelőt.

Told a helyére a laminált padló lapot és rögzítsd ragasztóval a cső mögötti kivágott részt is.
A csőrózsa alját szintén ragasztózd be és helyezd a cső köré, hogy a vágás helyét eltakard. Ilyen kiegészítőket vásárolhatsz üzleteinkben, de kapható a víz-fűtés szerelvény boltokban is.

Csövek körbevágásának másik módja

A derékszögű vonalzó segítségével jelöld be a cső mindkét oldalát, majd a merőleges oldalon a cső középpontját. Így könnyen megszerkesztheted a lyuk középpontját.
Lyukfúróval vágd ki a lyukat, a cső középpontjánál húzott vonal mentén pedig vágd ketté a panelt. A vágott lyuk legalább 5 mm-rel nagyobb legyen a cső vastagságánál.
A darabokat most már kényelmesen a helyére teheted és folytathatod a lapok lerakását.

Az utolsó sor berakása

Fordítsd meg 180 fokkal az utolsó sor paneljét úgy, hogy a fal felé eső hosszanti oldala a szoba felé nézzen. Toldd a falhoz, ügyelve a dilatációs hézagra! Jelöld be azt a vonalat, ahol a két lap fedi egymást, itt kell elvágni a lapot.
Miután a vágással eltávolítottad a fölösleges részt, illeszd a helyére az utolsó sort is.

A laminált padló egyik remek tulajdonsága, hogy fektetés után azonnal használatba is vehető. Ezt már csak egy dolog előzi meg: a szegélyléc felhelyezése. A padlóburkolatok szegélyezését külön leírásban mutatjuk meg.


*A munkafázisok a könnyebb szemléltethetőség érdekében párazáró fólia és padlóalátét nélkül kerülnek bemutatásra. A valóságban ezek használata a leírtak szerint kötelező!